Skip to main content

Perović o izjavi Joanikija: Apsolutna, perfidna, pogana besmislica

Jugoslavija 29. јул 2022.
2 min čitanja

-Joanikije Mićović se nešto ozbiljno pobrkao kada Crnogorce optužuje za ustaštvo, očigledno se pobrkao sa istorijom ili je zaboravio da su njegovi ideološki preci četnici bili tokom Drugog svjetskog rata najbolji saradnici sa ustašama“, kaže za Antenu M predsjednik Crnogorskog PEN centra Milenko Perović, komenatišući izjavu episkopa Crkve Srbije, koji je, prije neki dan, ponovo govorio o potrebi da se Crna Gora „očisti od ustaštva“.

Perović podsjeća da postoji mnoštvo dokumenata koji pokazuju da su ta dva, kako kaže, fašistička i kolaboracionastička pokreta, izvanredno sarađivali i onda je, smatra, začuđujuće da Mićović baca stigmu na ideološke i ratne saborce svojih četnika.

„Šalu na stranu, Mićović pripada instituciji koja je spremna na najbezočnije moguće laži, to je institucija koja koljače žena i ubice djece proglašava za svoje svece.

Kada imate instituciju u kojoj je pojam svetosti vezan za koljače žena, onda od takve institucije možete da očekujete svašta, pa i te najbijednije moguće izjave u kojima Crnogorci ispadaju ustaše“, ističe Perović.

Naglašava da je posrijedi „jedna apsolutna, perfidna, pogana, odvratna besmislica, koju je mogao da smisli samo taj klerofašistički um“.

Na pitanje, da li je u podtekstu takve izjave i poruka da treba srušiti Mauzolej na Lovćenu jer ga je projektovao Hrvat Ivan Meštrović, Perović odgovara:

„Od prve ideje još iz 20-ih godina prošlog vijeka da se gradi Mauzolej na Lovćenu i da mu Meštrović bude idejni tvorac, u SPC postoji apsolutna psihopatološka mržnja prema svakoj mogućnosti da se na Cetinju uspostavi simbolički Crna Gora kroz obnavljanje izvorne Njegoševe kapele, dakle, ne one kapele koju je napravio Aleksandar Karađorđević i posvetio je svom sinu, nego izvorne Njegoševe kapele“.

Perović smatra da namjera Joanikija Mićovića i njegovih, kako kaže, „duhovnih ideoloških saboraca klerofašista“ nije da oburdaju Lovćen, njihova namjera je, poručuje naš sagovornik, da oburdavanjem Lovćena oburdaju Crnu Goru – to je njihov neopozivi i konačni cilj.

Rušenje Mauzoleja na Lovćenu je, kako zaključuje, samo polazna faza, takoreći predkvalifikacija, za te najveće epohalne rušiteljske radove na rušenju Crne Gore do njenih crnogorskih temelja.

(Antena M, Foto: Antena M)