Skip to main content

Performans sindikata u Zagrebu: Poslednji voz za bolje normalno u pet do 12

Jugoslavija 01. мај 2021.
2 min čitanja

Tri sindikata noćas su, u pet minuta do ponoći, obeležila Međunarodni praznik rada protestnim performansom „Poslednji voz za bolje normalno“ na zagrebačkoj železničkoj stanici Glavni kolodvor i poručili da će zaustaviti snižavanje cene rada i obespravljivanje radnika u Hrvatskoj.

Epidemija koronavirusa nije dozvolila da se i ove godine održi tradicionalna sindikalna povorka i javni protest, pa su Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) upozorili na iseljavanje hrvatskih radnika u potrazi za sigurnijim poslom i većom platom.

Stanje radničkih prava u Hrvatskoj „stavljeno je pod tepih“ zbog epidemije, ali i zbog sukoba predsednika vlade i države, izjavio je predsednik NSH Krešimir Sever, prenela je Hina.

On je naveo da se u poslednjih deset godina oko deset odsto Hrvata iselilo zbog nesigurnih poslova i niskih plata, a zamenila ih je uvozna radna snaga „koja iz očaja prihvata niska primanja, jer je kod njih još gore“.

Sever je rekao radnicima da nisu sami i da sindikati neće dozvoliti poslodavcima da imaju koristi.

„Dosta je dalje fleksibilizacije i obespravljenja radnika. Budu li poslodavci i dalje insistirali na tome, uvek imamo mehanizme i načine da i u ovim uslovima pokrenemo ljude“, poručio je.

Performansom rediteljke i scenaristkinje Petre Radin, s Filipom Detelićem, Petrom Težak i Mariom Kovačem u ulogama, dočarana je slika većine radnika koji se bore s dilemom – da li se vredi boriti za ostanak ili odustati i uhvatiti voz za odlazak. Tu dilemu nemaju hrvatski političari, a nema je ni većina poslodavaca kojima je jedini interes brzi profit po cenu zadržavanja niske cene rada, rekao je predsednik SSSH Mladen Novosel.

Govoreći o stavovima i zahtevima UASB-a, Novosel je istakao da je tzv „moderni“ Zakon o radu koji zagovara Vlada neće učiniti hrvatsku ekonomiju održivijom niti će stvoriti kvalitetna radna mesta.

„Sektorsko kolektivno pregovaranje, kvalitetan socijalni dijalog i slobodna sindikalna organizacija jedina su garancija zadovoljnog radnika i poslodavca“, rekao je Novosel i najavio potpisivanje sporazuma između UASB-a i Hrvatskog udruženja poslodavaca o započinjanju kolektivnog pregovaranja za sektor javnolinijskog prevoza.

Predsednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da je korona kriza prilika da Hrvatska izgleda drugačije.

„Evropa se menja zahvaljujući pandemiji – uvode se pravila za minimalnu platu, jačaju mere zapošljavanja, uvodi se čitav korpus socijalnih prava, napušta sumanuta politika štednje koja je dovela do iseljavanja u Hrvatskoj“, istakao je Ribić.

On je dodao da se izlazak iz krize mora zasnivati na promeni poreske politike u pravcu veće socijalne jednakosti i pravde i većeg dostojanstva radnika, što je jedini način da se zaustavi iseljavanje.

(Beta, Hina, foto: FB/Savez samostalnih sindikata Hrvatske)