Skip to main content

PEN centar o izjavi Milovića: Fašistička poruka usklađena s porukama iz crnogorskih filijala Beogradske patrijaršije

Jugoslavija 25. apr 2023.
2 min čitanja

"Teško je ne zapaziti izostanak reakcija ambasada zapadnih zemalja u Podgorici na profašističke prijetnje funkcionera vlasti upućene čitavome gradu"

“Najnovija fašistička poruka člana predśedništva Pokreta Evropa sad Andreja Milovića o nužnosti dekontaminacije Cetinja koja neodoljivo podśeća na Putinove poruke o denacifikaciji Ukrajine ozbiljan je alarm da je crnogorsko društvo daleko od politike koja zagovara vrijednosti EU te da Crna Gora sve manje liči na jednu suverenu državu NATO članicu”, poručili su iz Crnogorskog PEN centra.

Kako dodaju, relativizacija Milovićeve izjave od strane novoizabranoga predśednika Milatovića koji je njegov stranački kolega, uprkos tome što je ta poruka uznemirila javnost, pokazuje da iza te izjave stoji i budući predśednik države i njegova partija koja je preuzela vlast Glavnoga grada.

“Ne samo izjava o dekontaminaciji Cetinja, no i indirektna prijetnja medijima, pojedincima i grupama koji su kritički nastrojeni prema politici i ideologiji nove vlasti jasna su najava još brutalnijega revanšizma i odmazde vlasti uz pomoć partijski podložne policije i tužilaštva. Ako se zna da je Cetinje grad heroj koji je pružao kroz cijeli XX vijek otpor svima nazadnim ideologijama – od nacizma i fašizma do Miloševićeva krvavoga uništenja Jugoslavije, onda je jasno od čega aktuelna crnogorska vlast želi dekontaminirati Cetinje”, ističu iz PEN-a.

Takva je, napominju, fašistička poruka u potpunosti usklađena s porukama koje stižu iz crnogorskih filijala Beogradske patrijaršije – o Crnoj Gori kao maloj Ukrajini te o neophodnosti njezina ujedinjenja sa Srbijom ili njenom ukrajinizacijom.

“Upravo ta parareligijska organizacija koju je Evropski parlament prepoznao kao punkt za širenje maligne ruske politike na Balkanu zapravo je kadrovska ćelija za funkcionere crnogorske vlasti potonje tri godine. Teško je ne zapaziti izostanak reakcija ambasada zapadnih zemalja u Podgorici na profašističke prijetnje funkcionera vlasti upućene čitavome gradu, osobito kad se zna za njihove brze reakcije na građanski protest Cetinjana na dan predizborne konvencije Milatovića kao predśedničkoga kandidata”, navode iz Crnogorskoga PEN-a.

Zato pozivaju sve ambasadore zemalja članica EU i NATO da ćutnjom na brutalne prijetnje vlasti ne daju krila šovinistima i fašistima koji razgrađuju ionako krhki sistem vrijednosti koji je u posteferendumsko doba teškom mukom uspostavljan.

“Suviše su svježa śećanja na doba kad je zahvaljujući kasnoj međunarodnoj reakciji jedan balkanski kasapin u krvi uništio bivšu zajedničku nam zemlju”, zaključuju iz PEN-a.

CFD: Milovićev poziv na „dekontaminaciju“ Cetinja ekvivalentan pozivu Ostojića na progon muslimana

Crnogorsko filološko društvo najoštrije je osudilo fašistoidni istup funkcionera Pokreta Evropa sad Andreja Milovića u kojem je najavio skorašnju „dekontaminaciju“ Cetinja u ime navodno „prave Crne Gore“.

„Dobro je poznato koliko su zla i nesreće nanijele u proteklih stotinu godina teorije „čistoće“ i akcije „dekontaminacije“ pojedinih naroda i država. Iz Milovićevih prijetnji jasno se ocrtava namjera da se Cetinje, prepoznato kao simbol crnogorske državnosti i antifašizma, izoluje, stigmatizuje i podvrgne nasilnome preoblikovanju svojega karaktera i vrijednosti na kojima je izgrađeno i zbog kojih je ponijelo zvanje Grada heroja“, navode iz CFD.

U danima kad se, kako dodaju, cijela Crna Gora suočava s porastom govora mržnje te verbalnim i fizičkim prijetnjama upućenim Crnogorcima i Bošnjacima, Milovićev poziv na „dekontaminaciju“ Cetinja ne može se drugačije protumačiti do kao ekvivalentan pozivu Miloša Ostojića na progon muslimana.

„Stoga pozivamo državne organe, u prvome redu tužilaštvo, MUP i Upravu policije, da hitno reaguju i sankcionišu Milovića zbog opasnih poruka koje predstavljaju opasnost po bezbjednost građana i prijetnju miru i stabilnosti u državi. Pozivamo i nosioce vlasti kao i diplomatske predstavnike zemalja članica NATO pakta da se oglase povodom Milovićevih opasnih anticivilizacijskih prijetnji“, naglašavaju iz Crnogorskog filološkog društva.

(Antena M)