Skip to main content

Pećanin: Šta je MUP RS-a radio na Cetinju? Vukanović: Možda su bili kao vjernici

Jugoslavija 06. sep 2021.
2 min čitanja

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska Prava u Srbiji Sonja Biserko, advokat i novinar Senad Pećanin i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović bili su gosti emisije na N1 u kojoj se govorilo o dešavanjima na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Vukanović je naveo da nikome ne želi osporavati kako se osjeća, svako ima pravo biti šta želi, ali je istakao kako je Srba u Crnoj Gori 30 posto, a 15 godina “nijesu imali nijednog ministra”.

“Bili su de facto građani drugog reda”, kazao je Vukanović.

Odbacio je da je SPC pod uticajem vlast u Srbiji kazavši da Joanikije nije bio po volji službenog Beograda.

Sonja Biserko je podsjetila kako je Crna Gora bila država u Jugoslaviji…

“Ona je devedesetih ostala bez te nezavisnosti. To što se događa u Crnoj Gori je proces koji traje stotinu godina. Beograd se nikada nije pomirio sa gubitkom Crne Gore. Bio je veliki pritisak Beograd na Krivokapića da ova zemlja izađe iz NATO-a”.

Biserko je dodala kako će biti interesantna reakcija NATO-a na događaje u ovoj zemlji.

“Većinska Crna Gora je tražila da se ustoličenje Joanikija pomjeri u Podgoricu. Cetinje je simbol nezavisnosti i nepokornosti Crne Gore. Ustoličenje je bilo da se slomi ta nepokornost”, zaključila je.

Specijalci MUP-a RS na Cetinju

Pećanin je kazao kako je na zvaničnoj stranici MUP-a RS objavljeno kako su specijalci ove entitetske policije bili u manastiru na Ostrogu. Vukanović je kazao da ne zna za te informacije, a kada ga je Pećanin pitao “šta rade tamo”, odgovorio je da su tamo možda otišli “kao vjernici”.

Na kraju je Nebojša Vukanović poručio još jednom kako treba poštovati sve vjerske slobode.

“Isto tako zar mislite da treba zabraniti nekom katoličkom svešteniku da dođe na službu u Gacko”, pitao je on, na šta mu je Pećanin uzvratio kontra pitanjem da li bi domaće stanovništvo blagonaklono gledalo na sveštenika da “dođe sa Pavelićevom slikom i da negira Srbe”, jasno aludirajući na stavove pojedinih sveštenika SPC-a koji negiraju crnogorsku državnost i naciju.

(N1 /Antena M, Foto: DG)