Skip to main content

PASTOR: Nema prepreka za koaliciju sa ZES-om

Autonomija 03. јул 2008.
< 1 min čitanja

Lider Mađarske koalicije Ištvan Pastor izjavio je juče u Novom Sadu da očekuje da će MK početkom naredne sedmice potpisati sporazum o koaliciji s listom „Za evropsku Srbiju“. On je novinarima rekao da, nakon što je povučen amandman kojim se predviđa da u novoj vladi neće biti resora za ljudska i manjinska prava, više nema prepreka da Mađarska koalicija podrži zakon o Vladi, a potom i formiranje nove vlasti.
– Formiranje tog ministarstva bilo je deo naših ranijih dogovora s partnerima iz ZES-a i od toga nismo mogli da odustanemo – rekao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.
Na molbu da prokomentariše izjavu svog koalicionog partnera Andraša Agoštona da, pošto MK neće biti zastupljen u vladi, ne bi trebalo da potpisuje sporazum s listom oko DS-a, Pastor je kratko naveo da je koalicionim sporazumom on ovlašćen da vodi sve pregovore u ime MK-a.
On je ponovio stav da MK neće u vladi imati nijednog ministra, ali da će u radu novog kabineta učestvovati jer će dobiti više pozicija državnih sekretara u ministarstvima. Pastor je naveo da MK još uvek nije odredio svog kandidata za mesto predsednika Skupštine Vojvodine, ali „samo zato što još uvek nije vreme da se o tome razgovara“. On je potvrdio da se SVM s DS-om dogovorio o svemu u vezi s formiranjem lokalne vlasti u Subotici, pri čemu će demokratama pripasti mesto gradonačelnika.

(Dnevnik)