Skip to main content

Papandreu podnosi ostavku?

Planeta 03. nov 2011.
< 1 min čitanja

Premijer Papandreu nije danas ponudio ostavku, naveo je izvor u njegovom kabinetu, javlja Rojters. Prethodno je britanski BBC preneo da će grčki premijer ponuditi ostavku u roku od narednih pola sata, pozivajući se na izvore u Atini. BBC javlja da se očekuje da bi Papandreu ostavku mogao predati predsedniku Grčke posle sastanka sa svojim kabinetom.

Premijer Papandreu se sastaje s grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom odmah posle hitno sazvanog kriznog sastanka njegovog kabineta. Premijer Papandreu je već u pregovorima da osnuje koalicionu vladu, kojoj bi se pridružio nekadašnji šef Centralne banke Grčke Lukas Papademos. Papandreu trenutno drži sednicu vlade nakon što je nekoliko poslanika i članova vlade iz njegove partije napalo njegov plan o održavanju referenduma.

Politički pad

Jorgos Papandreu je zakazao glasanje o poverenju vladi u Vulisu (parlamentu) za petak, 4. novembar, gde je imao tanku većinu od 152 od 300 poslanika. Međutim, u redovima njegovih socijalista (PASOK) izbila je pobuna zbog njegovog plana o održavanju referenduma, i dve poslanice su najavile da neće glasati kada se izglasava poverenje, čime je premijer suštinski izgubio većinu. Lider opozcione Nove demokratije Antonis Samaras pozvao je na stvaranje privremene vlade, čiji bi zadatak bio spasavanje dogovora sa EU. „Tražim da se formira privremena, prelazna vlada sa isključivim mandatom da odmah održi izbore, a da sadašnji parlament ratifikuje dogovor o pomoći“, navodi u saopštenju Antonis Samaras. I pojedini poslanici su tražili prevremene izbore ili formiranje vlade nacionalnog spasa.