Skip to main content

Pančić: Srbija 20 godina radi protiv svojih interesa

Info 28. мар 2008.
2 min čitanja

Teofil Pančić Neodgovorni političari koriste temu Kosova kao alibi da bi se održali na vlasti, ocenjeno je večeras u Vršcu na okruglom stolu koji je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Na skupu nazvanom „Kosovo kao alibi“, novinar Teofil Pančić rekao je da je koren kosovskog problema još u 1980-im godinama, da je Slobodan Milošević na temu Kosova osvojio vlast u Srbiji i da je od tada u Srbiji permanentno vanredno stanje. On je ocenio da Srbija poslednjih 20 godina sistematski radi protiv svog interesa i da je politika bazirana na Kosovu „falš mitologija“ koja se momentalno razbija u susretu sa realnim životom.
„Budalaština je da Srbija mora da bira između Kosova i Evrope. Srbija može da bira hoće li u Evropu ili ne, ali u oba slučaja Srbija nema Kosovo“, rekao je Pančić.
Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće je istakla da Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija pričaju matricu koja je uvredljiva za ljudski um jer je Srbija Kosovo dobila na poklon od međunarodne zajednice posle balkanskih ratova.
„Važno je da se okrenemo sebi, da uvidimo šta su prioriteti i ciljevi, a da nepravde ostavimo istoričarima koji će konstatovati, a ne krojiti istoriju. Kosovo kao alibi koriste neodgovorni političari da bi se zadržali na vlasti“, rekla je Gaće.
Publicista Dimitrije Boarov je rekao da premijer Vojislav Koštunica sve čini da Srbija promeni orijentaciju ka Zapadu i da politika koja Kosovo koristi kao alibi vodi Srbiju u katastrofu.

(Beta)