Skip to main content

Paljokaj: Kosovo je dio Srbije onoliko koliko su Karlovac i Virovitica srpske zemlje

Jugoslavija 22. sep 2022.
2 min čitanja

Hrvatski novinar i dugogodišnji dopisnik Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Paljokaj je govorio je u današnjoj Drugačijoj radio vezi o odnosima u regionu, dijalogu Srbije i Kosova i rješenjima koja se nalaze u dokumentu što ga je prošlog vikenda objavio Albanian post, te stavu Brisela prema Zapadnom Balkanu.

Paljokaj ukazuje kako je navodna dilema kojom manipuliše Vučić da je Srbija pred odlukom je za Kosovo ili za EU, jer ona, zapravo, ne postoji.

„Oni znaju kakav je Vučić, on je ‘drama queen’, on to govori, neka on to govori ako mu to pomaže, ipak mi na njega računamo. Trenutno ne postoji političar iz regiona koji ima takav uticaj u EU kakav ima Vučić. Jer je on majstor da ih uvjeri da samo on može priznati Kosovo, a sa druge strane da uvjeri javnost u Srbiji da samo on može zaštiti Kosovo kao dio Srbije, što on zna da nije istina.“

Paljokaj konstatuje očigledno – “Kosovo je dio Srbije onoliko koliko su Karlovac i Virovitica srpske zemlje”.

„To što Srbija ne priznaje Kosovo je druga činjenica, ali to ne znači da Kosovo nije država, barem za većinu koja je Kosovo priznala“, dodao je on.

Paljokaj kategorično tvrdi da niko u Briselu ne razmišlja o tome da Vučiću umjesto Kosova ponudi Crnu Goru, jer bi to, iznad svega, bila sramota za NATO.

„Ne, ne postoji. Ovo što je bilo – bilo je. U EU, bez obzira na to što neki nijesu priznali Kosovo, završeno je crtanje granica na teritoriji bivše Jugoslavije i na Balkanu“.

Dodaje da je pokušaj Vučića da sa Tačijem prekraja kosovske granice bio posljednji pokušaj u tom pravcu koji je imao neke simpatije na Zapadu, ali na kraju nije ni to prošlo.

„Što se Crne Gore tiče, članstvom u NATO priča je završena. Znači, ne postoji mogućnost da se zadire u granice jedne članice NATO. To bi bilo poražavajuće i za NATO“, zaključuje Paljokaj.

(Antena M)