Skip to main content

Pajtić: Sa SPS u Vojvodini samo ako ako uđu i u vladu s DS

Autonomija 01. јун 2008.
2 min čitanja

vikend1_1.jpgPotpredsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je da Socijalistička partija Srbije (SPS) može da dođe u obzir kao partner DS-a u Vojvodini ali samo u slučaju da koalicija oko socijalista uđe u vladu sa listom „Za evropsku Srbiju“.
„Jedino ukoliko politički dogovor s listom oko SPS-a ima nacionalni karakter ima smisla eventualno razgovarati i o tome da se SPS nađe i u pokrajinskoj skupštinskoj većini“, rekao je Pajtić za današnje izdanje lista „Politika“ i dodao da u to uključuje i dogovor za Beograd sa koalicijom oko socijalista.
Pajtić, koji je i predsednik Izvršnog veća Vojvodine, rekao je da će se od SPS tražiti da na lokalnom nivou poništi koaliciju sa radikalima i narodnjačkom koalicijom tamo gde su ih formirali ako koalicija oko socijalista postigne dogovor o vladi sa listom „Za evropsku Srbiju“.
„Socijalisti su neophodni u ovom trenutku za formiranje većine na republičkom nivou. Za razliku od DSS i SRS, socijalisti nisu protiv Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno nisu za njegovo poništavanje, nisu protiv ratifikacije tog sporazuma, ne vode antievropsku politiku“, rekao je Pajtić.
On je rekao da postoji emotivni otkolon prema koaliciji sa SPS-om, ali da isto tako postoji i vrlo jasna svest i kod građana Srbije i u DS-u da bez SPS nije moguće napraviti proevropsku većinu u Skupštini Srbije.
Pajtić je rekao da uslov za formiranje koalicije sa socijalistima ne može biti njihov zahtev za obustavljanje progona porodice Slobodana Miloševića i puštanje bivšeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića, kao i da se o tome ne može pregovarati ni razgovarati.
„Ti uslovi verovatno dobro zvuče biračima SPS-a, ali oni su potpuno nesprovodivi zato što oni niti mogu biti deo koalicionog sporazuma, niti su u rukama izvršne ili zakonodavne vlasti. Oba uslova su isključivo u rukama pravosuđa ove zemlje, koje je nezavisno“, rekao je Pajtić.
Ukoliko je SPS spreman da strateški sarađuje sa nama u svim lokalnim samoupravama gde zajedno činimo većinu, tada ima smisla da pričamo o tome da učestvuju i na onom nivou gde nam čak ni tradicionalno koalicioni partneri nisu potrebni za većinu, rekao je Pajtić.
Pajtić je rekao da veruje da će Beograd biti ponovo predmet razgovara kada se konstituiše većina liste „Za evropsku Srbiju“, koalicije oko SPS-a i manjinskih stranaka na republičkom nivou.
Povodom pominjanja Pajtića kao mogućeg mandatara, potpredsednik DS-a je rekao da o tome nije bilo reči i da će kandidata za premijera odrediti predsednik Srbije Boris Tadić.
„Nisam razmišljao o toj poziciji, niti smo razgovarali o tome, ali mogu da kažem da se veoma dobro osećam kao predsednik pokrajinske vlade koja je osam godina nakon što je DS preuzela odgovornost i u pokrajinskoj vladi i u Skupštini dobila podršku većine birača i apsolutnu većinu u parlamentu Vojvodine“, naveo je Pajtić.

(Beta)