Skip to main content

Pahor: Deblokada pregovora sa Severnom Makedonijom moralno pitanje za EU

Jugoslavija 18. јун 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da će jedan od prvih zadataka slovenačkog predsedavanja EU biti deblokada početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i ocenio da je to „moralno pitanje“.

Početak pregovora Severne Makedonije blokira Bugarska koja traži da ta država prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korene.

„Mislim da moramo naći način da Bugarska da zeleno svetlo Makedoniji. To je za Evropu sada već i moralno, a ne samo političko pitanje“, rekao je predsednik Slovenije koja 1. jula preuzima predsedanje EU, prenela je agencija Hina.

„Svestan sam da to neće biti jednostavno, štaviše čini se da je čak više mogućnosti da zeleno svetlo dobije Albanija“, rekao je Pahor.

Članice EU dale su zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom još u martu prošle godine, ali za pregovarački okvir, koji za svaku zemlju kandidata definiše način pregovora, treba obezbediti konsenzus svih 27 članica.

Pahor kaže da su pomaci u širenju EU na zapadni Balkan važni za stabilnost regiona, a da je stanje ozbiljno pokazuje i nedavna uredba američkog predsednika Džozefa Bajdena o zamrzavanju imovine i zabrani ulaska u SAD svima koji doprinose destabilizaciji tog područja.

(Beta, foto: Pixabay)