Skip to main content

Otvoreni parlament: Za tri meseca jesenjeg zasedanja nije usvojen nijedan od 640 podnetih amandmana

Info 04. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Malobrojne sednice protekle u atmosferi uvreda, napada političkih protivnika i učestalih žalbi na povrede Poslovnika"

Skupština Srbija, za tri meseca redovnog jesenjeg zasedanja, nije usvojila nijedan od 640 podnetih amandmana dok je zakone usvajala u onom obliku u kom ih je vlada predlagala, navodi se u izveštaju inicijative Otvoreni parlament.

U izveštaju koji je obuhvatio period od septembra prošle do januara ove godine, stoji i da nijedna sednica nije održana poslednjeg četvrtka u mesecu, “što znači da nije bilo ni poslaničkih pitanja”.

“Sve sednice su zakazane u roku kraćem od uobičajenih sedam dana, najčešće samo 24 sata pre početka sednice a rasprave su proletele u vrtlogu uvreda i digresija. Mogli smo čuti o svemu sem o dnevnom redu”, stoji u izveštaju.

Navodi se da je čestim zakazivanjem sednica samo 24 sata pre samog zasedanja, predsednik parlamenta Vladimir Orlić onemogućio izmene dnevnog reda i eventualno obraćanje poslanika tim povodom na početku svake sednice.

“Održane su samo četiri sednice za tri meseca redovnog zasedanja, svaka od njih sa više od 15 tačaka dnevnog reda, a usvajanje budžeta sa čak 34 druga akta”, piše u izveštaju.

Dodaje se da su “malobrojne” sednice protekle “u atmosferi uvreda, napada političkih protivnika i učestalih žalbi na povrede Poslovnika”.

“Kasni se sa izborom zaštitnika građjana, sa razmatranjem interpelacije podnete protiv ministra finansija Siniše Malog, kao i sa ulaskom narodne inicijative u skupštinsku proceduru”, ocenili su iz inicijative Otvoreni parlament.

(Beta)