Skip to main content

Otvoreni parlament: U Skupštini onemogućena debata, ponašanje poslanika sve nedoličnije

Info 27. dec 2022.
< 1 min čitanja

Inicijativa Otvoreni parlament ocenila je danas da je rad Skupštine Srbije tokom godine obeležilo sazivanje sednica po hitnom postupku i “alergija na pluralizam iskazana kroz onemogućavanje debata i razmenu mišljenja, kao i isključivanje građana iz skupštinskih događanja”.

Iz te inicijative su ocenili da je ponašanje poslanika “sve nedoličnije, uz prisustvo seksizma i diskriminacije prema ženama”.

“Čak i najvažniji zakoni donošeni su na brzinu i olako, sednica o državnom budžetu za narednu godinu zakazana je samo 24 časa ranije, a sam budžet usvojen bez ijednog amandmana. Ovakvo postupanje parlamenta za ishod može imati usvajanje potencijalno loših rešenja, koje mogu da imaju negativne posledice po javni interes”, ocenjuje se u saopštenju.

Inicijativa je apelovala da se u 2023. godini “široj javnosti pruži prilika da čuje šta zakoni donose i kako će uticati na celo društvo, da se stručnjacima da prilika da ukažu na propuste i da se njihova reč sluša i uvažava”.

“Neophodno je da poslanici odgovorno predlažu amandmane, i da ti amandmani budu odgovorno razmatrani na osnovu sadržaja, a ne na osnovu toga ko ih je predložio”, naveli su iz Otvorenog parlamenta.

(Beta)