Skip to main content

Otvoreni atelje F u Subotici: Prostor slobode bez ograničavanja

Kultura 02. феб 2022.
4 min čitanja

Vizuelna umetnost, likovna umetnost, grafiti, sito štampa, umetničke izložbe, kreativni haos, boje, detalji, sloboda… samo su neke od prvih asocijacija koje čoveku padnu na pamet kada zaviri u prostor Otvorenog ateljea F u Subotici, u kom, prema rečima umetnika koji su govorili za Magločistač, važi kućni red – „Bez uslovljavanja, bez ograničavanja, bez uznemiravanja“.

Ovu neformalnu grupu slobodnih vizuelnih umetnika okupljenih oko ideje Otvorenog ateljea F čine Jasminka Tabak, Damir Pavić Septik i Miroslav Lazendić. Jasminka se bavi slikanjem, Damir strip ilustracijama i grafikama, dok je Miroslav strip crtač koji se bavi ilustracijama, grafičkim dizajnom, street art-om i sito štampom.

U razgovoru za Magločistač, ovi slobodni umetnici ističu da Subotici nedostaju alternativni prostori „zato što su umetnici u svim društveno-socijalnim previranjima svedeni nekako na goli opstanak“.

Atelje je otvoren za sve, i njegove potrebe se formiraju u skladu sa potrebama korisnika ovog prostora. Domaćini za početak imaju u planu da organizuju izložbe koje će se održavati dva puta mesečno, a vremenom i muzičke događaje, video-projekcije i edukativna okupljanja.

Prostor za umetnike koji se bore za egzistenciju

Likovna umetnica, Jasminka Tabak, kaže da Otvoreni atelje F postoji oko godinu i po dana, a da je ideja za pokretanjem jednog ovakvog prostora došla od toga što mnogi umetnici svoja dela prikazuju u raznim haustorima, što se naziva otvorenim ateljeom.

„To je meni toliko ostalo u srcu, kao neko rešenje za umetnike koji se bore za svoju egzistenciju, da bi negde bili prisutni i da bi uspeli nešto i da prodaju. Želim da ovaj prostor podelim sa onima koji se bore za egzistenciju i želim ovde stvoriti celodnevnu radnu atmosferu – bez uznemiravanja. Oni koji samoinicijativno žele da daju svoj doprinos, ovde imaju prioritet“, navodi Jasminka.

Prema njenim rečima, sve je počelo tako što je ona sa ovom idejom došla kod Damira Pavića Septika koji je kao trećeg člana predložio Miroslava Lazendića, sa kojim godinama sarađuje, i koji je, kako kaže, „neverovatno sposoban da tehnički brzo izvede neku zamisao“ za koju su njih dvoje možda previše apstraktni.

Sloboda kao cilj

„Svako od nas ima višegodišnju umetničku putanju i sklop nas troje je bio neki logičan redosled događaja“, kaže Damir Pavić Septik, koji i sada vodi razne projekte i inicijative u oblasti vizuelnog stvaralaštva.

Kako navodi, njihov cilj je da budu slobodni – ma koliko to bilo teško.

„Sve troje smo jako različiti, imamo različite ambicije i ideološke putanje, ali kada je u pitanju umetnost, tu smo se nekako uklopili i shvatili da moramo to svoje ’ja’ da prevaziđemo da bismo ovako nešto zajedno ostvarili“, objašnjava Damir.

On ocenjuje da je važno da umetnici imaju neki slobodan prostor, zato što su oni u svim društveno-socijalnim previranjima, koja su i dalje aktuelna, svedeni nekako na goli opstanak.

„Većina umetnika u Subotici je na neki način prestala da radi slobodno, pa se bave tetovažom, ili nečim drugim što ih ograničava, i nemaju vremena da rade ono što bi zaista želeli“, kaže Damir.

U narednom periodu očekuje da će imati još saradnika koji će im se pridružiti, što će uticati i na njihove dalje planove i način funkcionisanja ove neformalne grupe.

Damir napominje da ovde dolaze i afirmisani i neafirmisani autori, da se umetnicima ništa ne naplaćuju, kao što se ne naplaćuje ni ulaz.

Kako kaže, njihov cilj je da ovde mogu slobodno da rade, bez nekih uslovljavanja i obostranog uznemiravanja.

„Kad se svi nađemo na istom mestu, pozitivno raspoloženje preovladava i to tera ljude da rade i da budu kreativni. Glavna namera nam je da konektujemo što veći broj ljudi, da se mešaju među sobom“, navodi Damir.

Kako objašnjava, njihova primarna namera nije da ovde stvaraju kako bi potom prodavali svoje radove, jer to rade svakako:

„Da se ne razmišlja prvo o novcu i statusu, nego obrnuto. Prvo o radu, pa ćemo videti šta ćemo raditi sa tim. Mi se oslanjamo na nas same i na ljude koje očekujemo da će nam se pridružiti“.

Na proleće prva izložba na otvorenom

Strip crtač Miroslav Lazendić kaže da je njegov plan da se u narednom periodu Otvoreni atelje F što više koristi napolju, jer tu može mnogo toga da se uradi.

Tako bi, prema planovima ove neformalne grupe, u aprilu ili maju trebalo da se ovde održi prva izložba na otvorenom.

„U pitanju je grafiti radionica koja je rađena za Filmski festival na Paliću i u bioskopu Abazija, i posle na otvorenom. To su ogromna platna, s obzirom na dimenzije, pa bi pola bilo unutra, a pola napolju, u dvorišnom delu ateljea. Prvi slobodni termini su nam od aprila“, navodi Miroslav.

Takođe, imaju ideju i da pokrenu radionicu pravljenja recikliranog papira i da od pločica prave mozaike.

„Jednostavna je tehnologija, a opet je u pitanju reciklirani papir. Svaki komad je unikatan i sam po sebi već ima neku vrednost, i zanimljivo je“, ocenjuje Miroslav.

Grupna izložba umetnika koji su obeležili godinu dana rada Otvorenog ateljea F, otvorena je u subotu, 29. januara. Na izložbi, koja se može pogledati u naredne dve nedelje, mogu se videti radovi oko 15 autora, kao i radovi grafičke radionice Entropija.

Predstavljeni su radovi autora: Bojana Jarošenko, Damir Pavić Septic, Maja Kovač, Šandor Kerekeš, Jasminka Tabak, Bojan Milojević, Kristina Rilak, Miroslav Lazendić, Luča Radmanić, Arpad Slančik, Deymos Rascal, Csaba Hirman, Svetlana Klopan, Goran Rudić Vranić, Gabriel Kubat, Jugoslav Sivić, Branislav Bukvić. Grafička radionica Entropija: Marko Stanković, Ivor Gajić, Miroslav Lazendić, Septic Art, Vanja Subotić, Božidarka Vidaković.

Print is not dead.

(Tekst i foto: Natalija Jakovljević, Magločistač)