Skip to main content

Otvorena birališta u Vojvodini

Autonomija 25. мај 2008.
2 min čitanja

Izvršno veće VojvodineU Vojvodini su jutros u sedam sati otvorena 1.782 biračka mesta na kojima će stanovnici te pokrajine glasati u drugom krugu izbora za Skupštinu Vojvodine po većinskom sistemu.
Biračka mesta otvorena su na vreme i glasanje se za sada odvija bez problema, rečeno je agenciji Beta u Pokrajinskioj izbornoj komisiji (PIK).
U birački spisak u Vojvodini upisano je 1,720.818 građana, a drugi krug biće održan u svih 60 izbornih jedinica, pošto u prvom krugu niko od kandidata nije dobio potrebnu većinu.
Građani će izabrati 60 poslanika koji će, zajedno sa već izabranih 60 poslanika po proporcionalnom sistemu, činiti novi saziv Skupštine Vojvodine.
Biračka mesta zatvaraju u 20 časova. Po zakonu, Opštinske izborne komisije imaju rok od 48 sati, po zatvaranju biračkih mesta, da PIK-u dostave konačne rezultate po opštinama.
PIK ima rok od 24 časa, po prijemu svih informacija iz opština, da saopšti konačne rezultate pokrajinskih izbora.
U Vojvodini je na snazi izborna tišina, koja važi za sve medije sa nacionalnom frekvencijom, kao i za lokalne i regionalne medije sa područja Vojvodine.
Građani na biračkim mestima dobijaju jedan glasački listić zelene boje, A4 formata, na kome se nalaze imena kandidata zajedno sa nazivom stranke koja ih je predložila.
Od 120 kandidata, najviše u drugom krugu ima lista „Za evropsku Srbiju“ 51, Srpska radikalna stranka ima 39 kandidata, Mađarska koalicija 11, lista „Zajedno za Vojvodinu“ dva, koalicije DSS-NS i SPS-PUPS po četiri, LDP ima jednog i različite grupe građana osam kandidata.
Na izborima za Skupštinu Vojvodine po proporcionalnom izbornom sistemu lista „Za evropsku Vojvodinu“ osvojila je 23 mandata, SRS 20 mandata, Zajedno za Vojvodinu i Mađarska koalicija po pet mandata, DSS-NS četiri mandata, a lista SPS-PUPS tri poslanička mesta.

(Beta)