Skip to main content

Otvoren 23. Festival uličnih svirača – Gradić fest!

Kultura 25. avg 2023.
2 min čitanja

"Druge festivalske večeri posetioce očekuje bogat program na svim festivalskim punktovima uključujući Gradić bioskop"

Ovogodišnje, 23. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa otvoreno je sinoć tradicionalnom povorkom građana i umetnika. Veliki broj posetilaca okupljenih ispred zgrade vojvođanske vlade (Banovine) uživao je u nastupu DJ-a MKDSL uz prateće plesače i italijanskog Rusty Brass benda.

Povorka je ustaljenom rutom preko Varadinskog mosta ka ulicama Gradića ponovo simbolično spojila Novi Sad i Petrovaradin uličnom umetnošću. Svojim retro setom DJ MKDSL je priredio sjajnu žurku, uvertiru za nastavak i glavni nastup prve festivalske večeri – Bojane Vunturišević!

Sam izlazak popularne kantautorke na binu izazvao je oduševljenje publike. Bojanina energičnost i način interakcije sa publikom opravdano je učinio njen nastup centralnim događajem večeri.

Na punktu u Štrosmajerovoj ulici publika je mogla da čuje hrvatskog muzičara VOADO, kao i evropske ulične svirače poput španskog perkusioniste El Lorena i italijanskog one man show muzičara Michelea Roscice. Program prve festivalske večeri u Štrosmajerovoj i ove godine završen je žurkom koju je predvodio Rosh, koji je publiku razmrdao setom sačinjenim kombinacijom različitih muzičkih žanrova kao što su fank, haus, alternativni R&B i rep.

Rusty Brass band, foto:Autonomija

Trg prote Mihaldžića, novi punkt na ovogodišnjem festivalu, većinski je izazivao pažnju posetilaca koji su ljubitelji tango plesa. Posetioci su osim toga mogli da vide i nesvakidašnju italijansku predstavu La Famiglia Mirabella, a tango noć upotpunili su nastupi TDJ Anchi i Novosadskog tango kvinteta.

U Beogradskoj ulici Takođe su nastupili El Lorena i Michelea Roscice između kojih je nastupila grupa Swingsi.

Kod Beogradske kapije, Rusty Brass bend je zadržao dobar deo publike svojim energičnim nastupom, kojim je završen program prve večeri 23. izdanja Festivala uličnih svirača – Gradić Festa.

Danas, druge festivalske večeri posetioce očekuje bogat program na svim festivalskim punktovima uključujući Gradić bioskop kao i Krug, novi punkt na kojem će se ove godine slušati mahom klasična muzika.

(Autnomija)