Skip to main content

Otvoren 22. Festival uličnih svirača – Gradić fest

Kultura 26. avg 2022.
< 1 min čitanja

Ovogodišnji Festival uličnih svirača – Gradić fest počeo je sinoć tradicionalnom povorkom građana i učesnika. Festival je zvanično otvoren performansom „Les Poupées géantes“ – Velike lutke, francuskog teatra Transe Express, koji je oduševio veliki broj građana okupljenih ispred Banovine.

Na lutkama visokim pet metara dive su izvodile operske arije i mamile osmehe i znatiželju posetilaca, a bubnjari koji su ih pratili svojim energičnim ritmom učinili su spektakl svečanijim.

Povorka je završena u Gradiću gde je na festivalskim punktovima već počeo muzički program u tom trenutku. Italijanski sastav Bandakadabra zadržao je veliki deo posetilaca kod Beogradske kapije svojim zapaženim nastupom.

Punkt u Štrosmajerovoj ulici sinoć je u svakom trenutku večeri bio posećen. Program je otvorio Filip Grujić, mladi novosadski DJ setom popularih r’n’b hitova. Usledio je nastup umetnika Uroša Đurića, koji je nastavio žurku setom pesama raznih žanrova i dekada.

Na punktu u Beogradskoj ulici u programu su imali prilike da uživaju ljubitelji akustične svirke. Prvo je nastupio duo The Kitnikez, zatim bluz sastav Swingsi, a prvo festivalsko veče na ovom punktu zatvorio je Ziggy McNeill svojim solo nastupom, koji će tokom festivala ponoviti u još nekoliko termina.

Druge festivalske večeri posetioce očekuje bogat program na svim festivalskim punktovima uključujući Gradić bioskop kao i Rampin put, bina na kojoj će nastupiti jedan deo hedlajnera ovogodišnjeg festivala – Fantom i Đutko i plodovi zemlje.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija INBOX uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

(Autonomija)