Skip to main content

Otpuštena direktorka slovenačke javne televizije

Jugoslavija 20. авг 2021.
< 1 min čitanja

Slovenačka javna televizija otpustila je svoju direktorku Nataliju Gorščak, što je izazvalo zabrinutost među zagovornicima slobode medija u zemlji, koji strahuju da bi to mogla biti još jedna ofanziva vlade premijera Janeza Janše.

Slovenačka vlada, optužena da kopira autoritarno ponašanje vlade mađarskog premijera Viktora Orbana i čija je zemlja od 1. jula predsedavajuća Evropskom unijom (EU), sve više je na meti kritika zbog napada na slobodu medija.

Janša je ubrzo po povratku na vlast u martu 2020. godine na Tviteru kritikovao izveštaj javne televizije u kojem se kritikuje rukovođenje vlade epidemijom koronavirusa. Slovenački premijer je tada naveo da u toj televiziji „ima previše novinara koji su previše plaćeni“.

Prema navodima uprave televizije, Natalija Gorščak je smenjena zbog „nedostatka vizije i grešaka u upravljanju“.

Gorščak je sa svoje strane izjavila da je smenjena jer nije ispunila „zahteve“ generalnog direktora Radio-televizije Slovenije Andreja Graha, koji je tražio izmene programa i timova.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je početkom jula zabrinutost zbog pretnji slobodi medija u Sloveniji, podsetivši da „slobodni i kritički mediji koji igraju ulogu u praćenju vladinih aktivnosti“ predstavljaju „suštinu demokratije“.

(Beta/N1, Foto: Pixabay)