Skip to main content

Otkrivena spomen ploča u Morinju: Zločini počinjeni da bi se osramotili ime i duh Crne Gore

Jugoslavija 10. okt 2022.
2 min čitanja

"Jedna od najvećih istorijskih stranputica koje je Crna Gora napravila"

Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili duh i ime Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi – napisano je na spomen ploči u logoru Morinj koja je upravo otkrivena.

Otkrivanju ploče prisustvovali su ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Iako su mještani Morinja negodujući zbog postavljanja spomen ploče danas blokirali put ka toj lokaciji, delegacije su alternativnim putem ipak stigle na tu lokaciju.

Krivokapić: Crna Gora pucala u sebe

Jedna od najvećih istorijskih stranputica koje je Crna Gora napravila je ta što je išla u rat za ubijanje same sebe. Zatvarajući vas u ovaj logor, ona je zatvarala sebe – poručio je ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ranko Krivokapić uoči otkrivanja spomen ploče.

On je kazao da je Crna Gora „šireći tu ideologiju pucala u sebe“.

-I zbog toga ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora, gdje su ubijeni njen duh i njeno ime. Sa namjerom da se zatre onako kako se htjelo zatrijeti vaše ljudsko dostojanstvo, snaga, uvjerenje i ljubav prema lijepoj vašoj i lijepoj našoj Hrvatskoj – istakao je Krivokapić.

On smatra da ova patnja ne smije ostati zaboravljena – prije svega zbog Crne Gore.

-Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja i evropska Crna Gora. Da bi bila Crna Gora koja vjeruje u te vrijednosti. Građanska Crna Gora zajedništva i multikulture – poručio je Krivokapić.

Konjević: Neki su shvatili greške, a neki i dalje slijede propale projekte

Ministar odbrane u tehničkom mandatu Raško Konjević kazao je da se dio Crne Gore devedesetih našao u ratnom vrtlogu tuđih velikodržavnih interesa.

-I ciljeva do kojih su kanili stići kroz gnusnost nepočinstva, vjerujući da jedino oni imaju pravo na istinu i odluku o sudbinama drugih. Ipak, sa ove distance, drago nam je što su neki shvatili pogrešnost vlastitih zabluda, a žal što mnogi i danas slijede propale projekte iz kojih su uvijek ostajale samo suze i boli. Jedna od tih njihovih istina je i Morinj, mjesto sa kojeg suze, iz svakog časnog oka, i danas teku – istakao je Konjević.

On je rekao da je Morinj „nepomični svjedok strašnosti u kojoj se mali čovjek pretvori u velikog mučitelja, a bezgrešni u pogrešno stradanje“.

-Pored fizičkog užasa i straha, daleko je strašnije što ovaj logor u sebi i dalje drži zarobljene umove batinaša, ali i onih koji su im tu batinu dali u ruke. Mi ne ćutimo, svoju riječ smo rekli tada, ali i danas, ujedinjeni i istrajni u namjeri da se više nikad ne ponovi ni jednom čovjeku,a kamoli ljudima čiji je jedini grijeh bio što su voljeli vlastitu domovinu. Da je takvih bilo više sa druge strane možda se Morinj ne bi ni dogodio – zaključio je Konjević.

(Pobjeda)