Skip to main content

Osude isticanja nacističkog obeležja

Autonomija 10. apr 2008.
< 1 min čitanja

Nacizam protiv bilo kakve različitostiKancelarija za inkluziju Roma Izvršnog veća Vojvodine najoštrije je danas osudila isticanje crne zastave sa kukastim krstom i parolom rasne i nacionalne netrpeljivosti uperene protiv pripadnika romske nacionalne zajednice. „Neprihvatljivo je da se ovakav incident dogodi u multinacionalnoj, multikonfesionalnoj i evropskoj Vojvodini, Novom Sadu, a naročito na akademskoj instituciji kao što je Univerzitet u Novom Sadu koji je uvek bio otvoren prema pripadnicima svih nacionalnih zajednica, a posebno prema Romima“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da se na Univerzitetu u Novom Sadu nalazi najveći broj studenata romske nacionalnosti u čitavoj Evropi, što jasno pokazuje opredeljenje države da se integracijom što većeg broja Roma u obrazovne institucije smanji siromaštvo pripadnika te zajednice. „Kancelarija za inkluziju Roma s pravom veruje da je ovo delo zlonamernih pojedinaca i očekuje da nadležni državni organi što pre privedu pravdi počinioce ovog skandaloznog dela“, navodi se u saopštenju.
Nepoznati pocinioci istakli su 8. aprila, na Svetski dan Roma, crnu fašističku zastavu sa kukastim krstom i porukom „Smrt Romima“ na zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Taj čin juče su osudili vojvođanski ombudsman Petar Teofilović, Liberalno demokratska stranka i rektorka Univerziteta Radmila Marinković Nedučin.
Ona je izjavila da nije isključeno da je zgrada Rektorata namerno odabrana, jer novosadski univerzitet svojim programima podržava brojne aktivnosti u koje je uključena romska nacionalna zajednica.
Na Univerzitetu trenutno studira oko 120 romskih studenata.