Skip to main content

Osmani za decembar zakazala izbore za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova

Jugoslavija 15. нов 2022.
< 1 min čitanja

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zakazala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike opština Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, saopšteno je u ponedjeljak navečer iz njenog kabineta.

Osmani je izbore za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova zakazala u ponedjeljak, poslije konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom (CIK), prenosi Beta.

“Zadužuje se CIK da preduzme sve neophodne radnje za organiziranje i održavanje izbora za gradonačelnika opština: Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, u skladu sa ovom odlukom i zakonom na snazi”, navedeno je u odluci predsjednice Kosova.

Praćenje izbora

Osmani je istakla da će se obratiti međunarodnim partnerima sa zahtjevom za praćenje izbora i što veće međunarodno učešće u ovom izbornom procesu.

Naglasila je da će sigurnosne institucije preduzeti sve mjere kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osjećali zaštićeno, sigurno i ostvarili svoja ustavna prava glasa.

Opštine sa srpskom većinom – Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, od 5. novembra su bez gradonačelnika koji su podnijeli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o zamjeni srpskih registarskih tablica kosovskim, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sjever Kosova Nenada Đurića.

Institucije su nakon toga napustili i zastupnici Skupštine Kosova iz redova Srpske liste, odbornici opština na sjeveru Kosova, sudije, tužioci, carinici i pripadnici srpske zajednice u policiji iz opština na sjeveru Kosova.

(AJB, foto: Beta-AP)