Skip to main content

Osmani: Današnja Vučićeva politika je jučerašnja politika Miloševića

Jugoslavija 15. дец 2023.
2 min čitanja

"Napad 24. septembra je jasan pokazatelj da je Srbiju ne zanima ni trajni mir ni dobro susedstvo, niti završetak procesa dijaloga sa Kosovom"

Grupa koja je obučena i finansirana od strane Srbije, a pre svega po nalogu rukovodstva ove zemlje, izvršila je akt agresije sa jasnim planom da izvrši aneksiju Severa Kosova, i da izazove destabilizaciju ne samo naše zemlje već i celog regiona, rekla je kosovska predsednica Vjosa Osmani u godišnjem obraćanju u kosovskoj skupštini, a prenosi KosSev.

Vjosa Osmani je u obraćanju kosovskoj skupštini, veći deo govora posvetila napadu koji se odigao krajem septembra u Banjskoj, kao i navodnoj pretnji koju Srbija, za ovu kosovsku predsednicu, predstavlja.

„Napad 24. septembra je jasan pokazatelj da je Srbiju ne zanima ni trajni mir ni dobro susedstvo, niti završetak procesa dijaloga sa Kosovom. Nažalost, današnja Vučićeva politika je jučerašnja politika Miloševića“, rekla je Osmani.

Prema rečima kosovske predsednice, Banjska predstavlja „samo jednu opomenu“, te da „Srbija neće odustati od mračnih planova“.

„Hegemonističke akcije nisu prestale, Banjska je bila samo jedna opomena zato što Srbija neće odustati od njenih mračnih planova, u suštini, ovakvim delovanjem Srbija napada celu Evropu jer radi za interese loših faktora, ali i faktora koji imaju za cilj da udare i EU i NATO kroz destabilizaciju Balkana“.

Ona se u nastavku svog govora osvrnula i na dijalog Beograda i Prištine, nacrt statusa za ZSO, kao i o Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, prenosi KoSSev.

Dodajući da su „prošli ovu opasnost“ pozvala je na jedinstvo da bi, ističe, ostali „uporni pred Srbijom“ i nepokolebljivi pred „ogromnim bezbednosnim izazovima“.

Vjosa Osmani je ponovo pozvala da se uvedu mere Srbiji zbog Banjske, ali i „napada na vojnike KFOR-a i novinare tokom maja“ jer, izostanak istih, smatra „samo podstiče nastavak upotrebe nasilja“.

„Dok se ne postave mere protiv Srbije za čin agresije 24. septembra i napada na vojnike KFOR-a i novinare tokom maja, nažalost samo se podstiče na nastavak upotrebe nasilja“, rekla je ona.

Osmani se ujedno zahvalila Kosovskoj policiji, kao i kosovskim obaveštajnim agencijama, navodeći da je događaj od 24. septembra motivisao kosovsku omladinu da se priključi Kosovskoj policiji.

„Ubili su jednoga, ali su mobilisali hiljade momaka i devojaka iz naše policije, koji su istog dana dali istu poruku „Kosovo ne odustaje“, „Kosovo se ne lomi“ i Kosovo će braniti svoje granice na svakom ćošku i po svakoj ceni“, smatra kosovska predsednica.

(KosSev, Foto: Beta)