Skip to main content

Osam umetnika će oslikati pokretni mural u Novom Sadu

Kultura 19. apr 2022.
< 1 min čitanja

Povodom inicijative „Nacrtaj mi budućnost Evrope“ koja se održava u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, osam mladih umetnika će zajedno kreirati pokretni mural u Novom Sadu u periodu od 25. aprila do 9. maja, saopštila je danas EU info mreža.

Osam mladih umetnika: po dva predstavnika iz Srbije, Italije i Severne Makedonije, i po jedan iz Crne Gore i Albanije, koje predvodi Andrej Josifovski – Pijanista, čine reprezentativan tim koji će kroz kolektivni umetnički performans predstaviti svoju viziju zajedničke budućnosti evropske zajednice, navodi se u saopštenju

“Kultura i umetnički izražaj ne poznaju granice – oni su neiscrpan izvor inspiracije koji nam pomaže u kreiranju bolje budućnosti. Ovom inicijativom smo želeli da pokažemo bogatstvo i talenat mladih evropskih umetnika, kao i njihov potencijal da doprinesu važnim temama koje će odrediti našu budućnost. EU i Zapadni Balkan dele istu istoriju i kulturu, a ja sam ubeđen i istu sudbinu. Murali koje će ovi umetnici oslikati zajedno je još jedna potvrda našeg pripadanja istom kulturnom prostoru“, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Odluku o učesnicima predstojećeg događaja doneo je žiri u sastavu: Lazar Sakan, predsednik žirija, idejni tvorac i kustos galerije New Moment, dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske, Nikola Džafo, jedan konceptualni umetnik, kao i dva predstavnika Delegacije EU u Srbiji.

“Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da učestvujem u jednom ovakvom idejnom projektu od nesumnjive kulturne važnosti. Mural je, kao vid performansa iskazan kroz slikarsku i arhitektonsku tehniku, u poslednjih nekoliko decenija stekao zasluženi umetnički kredibilitet. Proces selekcije nije bio ni malo lak, pristigao je veliki broj kvalitetnih radova i bio je izazov izabrati osam autora koji će kroz sliku i boje predstaviti originalno i inspirativno viđenje budućnosti”, rekao je Lazar Sakan.

(Autonomija)