Skip to main content

Organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ potpisali „Dogovor za pobedu“

Info 21. sep 2023.
2 min čitanja

"Moguće da će ove organizacije činiti jednu opozicionu listu"

Šefovi opozicionih poslaničkih grupa koje organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“ potpisali su u Skupštini „Dogovor za pobedu“.

Potpisnici su klubovi „Pravac Evropa“, „Moramo-Zajedno“, „Zeleno-levi klub“, „Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije“, Demokratska stranka.

Poslanik ZLF Radomir Lazović poručio je da se Srbija danas nalazi u dubokoj krizi iz koje su jedini izlaz izbori.

Naveo je da nakon više meseci masovnih protesta i institucionalne borbe postalo je jasno da vlast nema nameru da ispuni zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ i da zato zahtevaju održavanje vanrednih parlametnarnih i beogradskih izbora do kraja godine kako bi se sprečilo „raspadanje društva“.

Opozicija želi da ostvari pobedu protiv režima, i zato smatraju da je neophodan dogovor svih opozicionih činilaca, odnosno Dogovor za pobedu, i okretanje „oštrice kritike ka kriminalnoj vlasti“, naveo je Lazović

Zahvalio se svim koleginicama i kolegama na saradnji i zajedničkom naporu da se dođe do ovog Dogovora.

„Organizatori protesta ‘Srbija protiv nasilja’ dogovorili su se da sve što misle da je neophodno stave u ovaj dokument“, naveo je on i dodao da na dogovor pozivaju sve opozicione liste, bez obzira koje organizacije ih pojedino budu činile.

To podrazumeva nenapadanje opozicije, kordinisanje akcija opozicije, zajedničku kontrolu izbora, podizanje izlaznosti, odnosno sve ono što je neophodno da bi se „pobedio jači protivnik“, koji ima sve poluge moći, rekao je Lazović.

Dodao je da će ove organizacije i dalje sarađivati u organizaciji protesta, te da je moguće da će ove organizaciji činiti jednu opozicionu listu, ali da će tu odluku doneti onda kada izbori budu raspisani.

Lazović je naveo da neće sarađivati sa strankama režima ni nakon izbora, odbacujući mogućnost sklapanja postizborne koalicije sa Socijalističkom partijom Srbije.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je saradnja moguća i sa drugim strankama koje nisu parlamentarne.

Upitani za glasanje na Kosovu i Metohiji, odnosno moguće malverzacije oko glasova sa tog dela Srbije, poslanik NPS Miroslav Aleksić rekao je da to jeste problem koji će morati da se pozabave.

(Danas, screenshot: N1)