Skip to main content

Oreg: Nedopustivo je da državna sekretarka na nacionalnoj osnovi targetira novinarku

Info 09. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Da li će nam to, ubuduće SVM izdavati potvrde o kvalitetu - dobar i loš Mađar, u zavisnosti od toga da li radimo svoje poslove u skladu sa stavovima i planovima dinastije Pastor"

Predsednica Vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) i narodna poslanica Ana Oreg osudila je danas pritisak državne sekretarke Ministarstva prosvete i funkcionerke Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Anamarije Viček, na novinarku mađarske redakcije Radio-televizije Vojvodine Renatu Bađi Ribar

Posebno je, dodaje Oreg, sporno navođenje da ona kao „mađarska novinarka i neko ko se izjašnjava kao Mađarica“ može da spori podizanje spomenika jer je to predlog SVM-a i „dovodi u pitanje mađarsko-srpsko pomirenje“.

„Kao Mađarica pitam – da li će nam to, ubuduće SVM izdavati potvrde o kvalitetu – dobar i loš Mađar, u zavisnosti od toga da li radimo svoje poslove u skladu sa stavovima i planovima dinastije Pastor? Da li ćemo morati da budemo i javno obeleženi? Neke trake da nosimo“, pitala je Ana Oreg.

Ona ističe da državna sekretarka Viček kao političarka može da se spori sa demokratskom javnošću Vojvodine oko toga da li Novi Sad zaslužuje spomenik „mađarskim žrtvama i mađarskim zločincima u isto vreme“, ali ne može da oduzima pravo novinarima da o tome profesionalno izveštavaju jer im ne ide u prilog da se sazna istina.

„Način na koji se odnosi prema novinarki, brojeći njena krvna zrnca i procenjujući njihov kvalitet, kao i činjenica da žele da zloupotrebe jedan spomenik i na mala vrata rehabilituju nacističke ubice i koljače, ukazuje da je SVM na velikoj stranputici“, istakla je poslanica PSG.

Pozvala je SVM i Anamariju Viček „da prestane da se igra sa opasnim ideologijama“ i da njihov duh zaziva u državi koja još uvek proklamuje da je na demokratskom i evropskom putu.

„Našem društvu neophodni su i pravo na objektivno i slobodno novinarstvo i novinari kao Renate Bađi Ribar koji to pravo na najbolji način promovišu. I mi iz Pokreta slobodnih građana ćemo ta prava uvek i do kraja braniti“, zaključila je Oreg.

(Autonomija, foto: PSG)