Skip to main content

Opozicione stranke o sankcijama Vulinu: Hitna istraga i momentalna smena

Info 12. jul 2023.
3 min čitanja

"Nedopustivo je da vlada najmoćnije države sveta označi našeg visokog državnog funkcionera kao učesnika u narko biznisu, korupciji i švercu oružja, a da to prođe bez reakcije"

Demokratska stranka (DS) zatražila je da nadležno tužilaštvo i policija odmah otvore istragu o sadašnjem direktoru Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu koga su SAD stavile na listu osoba pod sankcijama, a stranka Zajedno navodi da je momentalna smena Vulina jedino što može i treba da se dogodi.

Vulin se našao na listi osoba pod američkim sankcijama zbog toga što je „umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebe javne funkcije“, a prema oceni DS tužilaštvo hitno ;podigne optuznicu „Jovanjica 3“, kojom će biti obuhvaćen i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, zbog sumnje u njegovu umešanost u taj slučaj u vreme kada je bio na čelu BIA.

U saopštenju se navodi da je profesionalna istraga koju bi sproveli nadležni državni organi „jedina moguća i apsolutno neophodna reakcija države“ na sankcije koje su SAD uvele Vulinu.

„Podrazumeva se da u istrazi moraju biti prikupljeni i razmotreni svi dokazi na osnovu kojih su američke vlasti donele odluku da Aleksandra Vulina stave na takozvanu crnu listu. Nedopustivo je da vlada najmoćnije države sveta označi našeg visokog državnog funkcionera kao učesnika u narko biznisu, korupciji i švercu oružja, a da to prođe bez reakcije naše države, ukoliko država Srbija još uopšte postoji. Takođe zahtevamo da se hitno podigne treća optužnica za ‘Jovanjicu, kojom će biti obuhvaćen i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić“, navodi se u saopštenju.

DS ističe da bi, posle jučerašnjeg svedočenja policijskog inspektora Dušana Mitića pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu, i zvanične potvrde da je direktor BIA Vulin na listi osoba pod američkim sankcijama, „pala vlast u svakoj slobodnoj i demokratskoj zemlji u svetu“.

„Aleksandar Vulin, prema obrazlozenju za uvođenje sankcija, umešan je u međunarodni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije a uz sve navedeno, održavao je ‘uzajamno koristan odnos’ sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji je takođe pod američkim sankcijama. Tešiću je Vulin, kako se tvrdi, pomagao da svoje ilegalne pošiljke oružja slobodno prenosi preko granica Srbije. Čitav svet sada jasno vidi da je Srbija u raljama organizivanog kriminala i da ovom državom upravlja mafija“, navodi se u saopštenju DS.

Kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović rekao je da su sankcije Vulinu još jedan dokaz o neraskidivim vezama režima Aleksandra Vučića i kriminalnih kartela.

„Momentalna smena Vulina je jedino što može i treba da se dogodi. Ne samo da je vlast dužna to da uradi kako bi ispunila zahteve građana i protesta ‘Srbija protiv nasilja’, nego je to i jedini način kako da ne uvlače državu u ambis međunarodne izolacije“, kazao je Zelenović.

On je podsetio da je u samo nekoliko nedelja Srpska napredna stranka (SNS) uspela da pokvari odnose sa dve države koje su značajni partneri Srbije, navodi se u saopštenju Zajedno.

„Prvo je Gašić optužio Nemačku da skriva ubicu Olivera Ivanovića što je dovelo do negiranja i oštrih osuda iz te države, a sada je Amerika uvela sankcije Vulinu“, rekao je Zelenović i dodao da to samo pokazuje da SNS nema nikakvu ideju državne politike, već isključivo razvijanja i održavanja sopstvenih kriminalnih biznisa koji ih održavaju na vlasti dok sve građane Srbije vuku u dublji ponor.

Zelenović smatra da „više nije moguće sakriti vezu vrha vlasti i kriminalaca“ i da je „sada potpuno jasno da vlast uporno štiti i pomaže razvoj kriminala zato što su toliko povezani da ni ne smeju više da pomisle na bilo kakvu borbu protiv kriminala“

„Poslaćemo Ministarstvu finansija SAD zahtev da dostave dokaze našem tužilaštvu“

Danijela Nestorović iz poslaničke grupe „Moramo – Zajedno“ izjavila je da će poslanici poslati zahtev i upit američkom Ministarstvu finansija u vezi sa dokazima i dokumentacijom koje imaju, a povodom optužbi koje stavljaju na teret šefu BIA Aleksandru Vulinu.

Nestorovićeva je istakla da je slučaj Vulin ozbiljan skandal.

„Vlada u takvom slučaju pod hitno treba da sazove sednicu ili da ta osoba bude suspendovana sa radnog mesta. Ono što bih ja apelovala i taj zahtev će otići američkom Ministarstvu finansija – da se izjasne da li je i kada dostavljena bilo kakva dokumentacija ili dokazi našem javnom tužilaštvu. Ukoliko nije, ja bih ih zamolila da što pre proslede dokaze za ove ozbiljne optužbe, kako bi se pred našim državnim organima sproveo postupak“, navela je ona na konferenciji za medije.

Kako je dodala, poslednjih par godina postoje indicije i sumnje koje se, kako ocenjuje, svakog dana dokazuju. Kao primer navela je jučerašnje „svedočenje inspektora Dušana Mitića koji je rekao o su bili glavni osumnjičeni i predmet opservacije inspektora bili – (ministar) Bratislav Gašić i šef beogradskog sektora BIA Mirko Škero“.

Navela je da „javni tužilac Drecun radi javnu odbranu Koluvije, umesto da zastupa optužnicu“.

Takođe je navela da je dovođenje u pitanje odnosa sa SAD i „čuvanje Vulina, kao i sramna odbrana advokata Đukanovića koji je advokat svima koji su optuženi a bili su javni činovnici – je javna poruka da su oni čuvari tajni“.

(Beta, FoNet, N1)