Skip to main content

Ombudsman: U Novom Sadu i Vojvodini ima fašizma

Autonomija 08. мај 2008.
< 1 min čitanja

Nacizam protiv bilo kakve različitostiVojvođanski ombudsman danas je upozorio da Novi Sad i Vojvodina nisu pošteđeni pojava fašizma ni 63 godine nakon što je fašizam u Evropi pobeđen. U saopštenju iz Kancelarije pokrajinskog ombudsmana povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, navodi se da Vojvodina i Novi Sad nisu pošteđeni napada pripadnika profašističkih grupa i pojedinaca.
Podseća se da je nedavno na zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu bila istaknuta crna zastava sa kukastim krstom i poruka netrpeljivosti i mržnje prema Romima.
Navodi se da je i prošle godine u Novom Sadu bilo nekoliko žestokih ispada netolerancije i napada na neistomišljenike koji veoma podsećaju na metode fašističkih organizacija i pokreta. Podseća se da se letos desio napad na povorku različitosti tokom muzičkog festivala „Egzit“ u julu mesecu, dok je drugi bio napad na učesnike antifašističkog mitinga i protestne šetnje u oktobru 2007. godine.
„Sve ovo dogodilo se u gradu u kom je pre više od pola veka sprovedena jedna od najvećih fašističkih racija na ovim prostorima u kojem je stradalo više hiljada ljudi samo zbog toga što su pripadali određenoj naciji“, piše u saopštenju.

(Beta)