Skip to main content

Ombudsman traži da se poništi akt direktora RGZ o zabrani komunikacije zaposlenima

Info 28. јан 2023.
2 min čitanja

Postupajući po žalbi sindikata Nezavisnost, zaštitnik građana Zoran Pašalić naložio je da se poništi akt direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borka Draškovića od 1. jula 2022. godine kojim je zaposlenima u toj državnoj instituciji zabranjena komunikacija sa strankama i trećim licima, saopštio je danas sindikat.

U saopštenju se podseća da je 26. jula prošle godine Drašković pokrenuo disciplinske postupke protiv predsednika sindikata u Zavodu – Dijane Konstantinović (Jedinstvena organizacija sindikata), Zorana Blagojevića (Nezavisnost) i Stevana Todorova (Sindikat ASNS).

Troje sindikalaca direktor tereti zbog nastupa u medijima i iznošenja informacija i stavova u vezi situacije nastale nakon informatičke blokade i prekida rada te republičke ustanove koji je trajao od 14. juna do 6. jula 2022. godine.

Pokretanje disciplinskih postupaka poslužilo je da se sindikalni čelnici suspenduju i udalje sa posla.

U saopštenju se navodi da su formalni razlozi suspenzije „bazirani na njihovom neovlašćenom nastupu u medijima bez obzira što se ovde radi o ovlašćenim predstavnicima tri sindikata koji po prirodi svojih funkcija javno zastupaju i prezentuju stavove sindikata“.

Iako je postupak pokrenut pre sedam meseci još nisu zakazana disciplinska ročišta ali je on iskorišćen „za obračun sa sindikalnim delovanjem u RGZ i sprečavanje da se čuje istina o ni malo dobroj situaciji u RGZ“, ukazuje Nezavisnost.

„Suspenzija predstavnika tri sindikata kao i više stotina premeštaja članova sindikata i šikaniranja zaposlenih čini da je RGZ na samom vrhu državnih institucija u kojima sindikalna prava kao i gotovo sva ustavom i zakonom zagarantovana ljudska prava nisu u primeni“, navodi Nezavisnost.

U saopštenju se ukazuje i da su način donošenja Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta kao i sprovođenje konkursa za prijem novih službenika suprotni zakonu i javnom interesu.

Instrumentalizovan je proces zapošljavanja podobnih i po pravilu manje stručnih i kompetentnih kadrova dok još ima na stotine onih koji u RGZ rade i preko 10 godina na određeno vreme ili putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima“, naveo je sindikat.

Sindikat dodaje da je „digitalizacija u Zavodu umesto efikasnosti dovela do smanjenja funkcionalnosti a diskriminacija stranaka se ogleda i u brzini rešavanja elektronski podnetih zahteva u odnosu na one koji su podneti u analognom obliku na šalteru katastra“.

Sindikati u RGZ očekuju da nadležni organi konačno suspenduju i primenu „sramnog programa HONESTY“ uvedenog navodno sa ciljem da se objektivno meri efikasnost zaposlenih, iako se taj program zapravo koristi za „špijuniranje zaposlenih“.

(Beta, Foto: MC)