Skip to main content

Olenik za Danas iz Kijeva: “Na primeru ruske agresije se najbolje vidi da je Srbija postala crna rupa Evrope”

Jugoslavija 21. dec 2022.
3 min čitanja

"Posebno ističemo da je proruska propaganda ali i agenturna mreža u Srbiji veoma jaka i da presudno utiče na javno mnenje"

Aleksandar Olenik, poslanik “Zajedno sa Vojvodinu – Vojvođani” u Skupštini Srbije boravi u zvaničnoj poseti glavnom gradu Ukrajine, Kijevu. Olenik, sa kojim se u Kijevu nalazi i osnivač Lige socijaldemokarata Vojvodine, Nenad Čanak, kaže za Danas da se “u Ukrajni brani slobodna i demokratska Evropa”.

“Da je uspeo u svom zločinačkom naumu, Putin se ne bi zaustavio već bi nastavio ka Poljskoj, Baltiku, itd. Cela Evropa se ujedinila kao nikad do sada i zajedno sa SAD čvrsto stoji iza Ukrajine i time se garantuje konačno oslobađanje cele ukrajinske teritorije”, navodi Olenik.

Kako dodaje, na primeru ruske agresije se najbolje vidi da je Srbija stvarno postala crna rupa Evrope, “pa je jedan od razloga za našu posetu da ličnim primerom pokažemo da i kod nas ima dosta građana koji se stide kukavičke politike Vučića i njegove nesposobnosti da shvati političke procese koji se sada odvijaju”.

“Ovde u prvom redu mislim na naše građane čijim glasovima smo ušli u Skupštinu ali i sve ostale partije koje su nas podržale i koje zagovaraju uvođenje sankcija Rusiji, kao što je npr. Liga socijaldemokrata Vojvodine”, ukazuje Olenik za Danas.

Što se tiče posete Kijevu, naš sagovornik kaže da u svim razgovorima sa ukrajinskim domaćinima u vladi, parlamentu i vojsci Ukrajine, ističe da je zbog ruske agresije Vučićeva politika sedenja na dve stolice neodrživa i da Srbija mora da izabere Zapad, tj. EU ali i NATO za svoje partnere.

“Takođe, posebno ističemo da je proruska propaganda ali i agenturna mreža u Srbiji veoma jaka i da presudno utiče na javno mnenje. Nekoliko puta smo istakli, pola u šali ali i pola u zbilji, da se dobar deo naše vlasti i opozicije plaši Rusije dok drugi deo radi za Rusiju. U Kijevu se sva dešavanja na Balkanu posebno prate, pa je tako primećeno da je istog dana kada je usvojen 9. paket sankcija EU koji sadrži i mere protiv propagande Rusije, kod nas dozvoljen rad Russia Today. Zbog medijskog stanja kod nas, bićemo prinuđeni da po povratku u razgovoru sa građanima, u parlamentu, na društvenim mrežama i preko drugih ličnih kontakata objašnjavamo pravo stanje u Ukraijni”, naglašava Olenik.

On ukazuje da u Kijevu više nema struje nego što je ima, a samim tim i grejanja, ali da se odlučnost Ukrajinaca da se bore do pobede se prosto oseti na svakom koraku i to i kod običnih vojnika i kod ministra odbrane i kod svih građana.

“Svi oni su svesni sramotne zvanične politike Beograda ali sad znaju da i među našim građanima imaju prave saveznike. Jedno od pitanja koje se nametnulo samo od sebe je naša inicijativa za osnivanje posebnog međunarodnog tribunala za ratne zločine koji su počinile ruske okupacione snage u Ukrajini. Oko ovog pitanja postoji snažna saglasnost svih evropskih partnera te se sa sigurnošću može reći da je samo pitanje trenutka kada će se osnovati ovaj tribunal. Vrhovni tužilac Ukrajine nas obavestio da oni već uveliko rade na prikupljanju dokaza o ratnim zločinima koji će se koristiti u radu ovog novog tribunala”, isiče Olenik.

Takođe, dodaje on, jedan od zaključaka iz svih razgovora je da se borba protiv štetnog ruskog uticaja i propagande mora voditi na nivou regiona, koordinisano i odlučno, “jer bi svaki sukob na Kosovu, Crnoj Gori ili BiH samo koristio Rusiji a nama bi doneo istu situaciju u kojoj su sada Ukrajinci”.

Inače, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Jevhen Perebijnis izrazio je nadu da će Srbija, kao zemlja kandidat, uskladiti svoju spoljnu politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i pridružiti se sankcijama Ruskoj Federaciji.

Perebijnis je to rekao u utorak u Kijevu, u razgovoru sa Olenikom i Čankom kojima je zahvalio na „aktivnoj ličnoj podršci“ suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Dodaje se da se razgovaralo o stanju i perspektivama ukrajinsko-srpske saradnje i o tome da u multietničkoj Vojvodini od ranije živi oko 25.000 pripadnika ukrajinske nacionalne zajednice.

(Danas, foto: Privatna arhiva)