Skip to main content

Olenik sa Majdana poziva na protest u Beogradu

Vojvodina 08. jun 2023.
< 1 min čitanja

"Vidim histeriju u režimskim medijima, pa da naglasim: na Majdanu se branila i odbranila demokratija i evropska ideja u Ukrajini"

Poslanik Vojvođana u Skuštini Srbije Aleksandar Olenik pozvao je sa trga Majdan u Kijevu na protest „Srbija protiv nasilja“, koji je najavljen za sutra u Beogradu.

„Evo nas u Ukrajini, u Kijevu, na trgu Majdan. Ovde ćemo biti nekoliko dana i odavde vas pozivamo na sutrašnje proteste protiv nasilja u Beogradu. I samo da znate, ništa nije slučajno“, naveo je Olenik u video poruci objavljenoj na Tviteru.

Dodao je da se na Majdanu u Ukrajini branila demokratija.

„Vidim histeriju u režimskim medijima, pa da naglasim: na Majdanu se branila i odbranila demokratija i evropska ideja u Ukrajini. Protestima u Beogradu branimo ideje demokratije i EU u Srbiji uz podršku mnogo, mnogo više građana nego na Vučićevom kontramitingu“, naveo je Olenik iz Ukrajine.

Mediji bliski vlasti objavili su prethodno da bi sa Majdana da se ruši vlast u Srbiji, a Olenik je odgovorio na to da „ništa nije slučajno“.

Demonstracije na Majdanu 2014. bile su ukrajinske antivladine demonstracije, u kojima je srušen bivši proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič 2014. godine.

Ambasada Ukrajine u Srbiji reagovala je 15. maja na izjave zvaničnika u Srbiji u kojima su tada upoređivali Evromajdan sa protestima u Beogradu.

„Ono što se ponekad pokušava u negativnom kontekstu predstaviti kao ‘ukrajinski scenario’ ustvari predstavlja borbu ukrajinskog naroda za svoja prava protiv korumpirane i totalitarne vlasti. Ovo je evropski izbor većine Ukrajinaca“, navela je tada Ambasada Ukrajine.

(Autonomija, screenshot: Twitter)