Skip to main content

„Okupiran“ Volstrit

Planeta 28. sep 2011.
< 1 min čitanja

Protestanti su se smestili u parku koji su pretvorili u „gradski kamp“ s posebnim pravilima, navikama i zabavom, piše „Volstrit džornal“.
U tekstu pod naslovom „Dole Volstrit, ali dajte picu!“ (Down With Wall Street, but Keep the Pizza Coming), list piše da nije bilo incidenata, osim u subotu kada je policija tokom demonstracija uhapsila 80 ljudi i upotrebila suzavac.
Protest „Okupirajmo Volstrit“ nije odobren, zbog čega policija demonstrante zadržava podalje od sedišta Njujorške berze, u parku Zukoti. Vlasnik tog trga, „Brukfild ofis propertiz“, prema „Vol strit džornalu“, ne želi demonstrante, ali im je dozvolio da ostanu sve dok ne podižu šatore.
Demonstranti, organizavani preko društvenih interent mreža, idu na kratke marševe po kraju ujutro i uveče. Sinoć su se uputili u Soho gde su se pridružili poštarima koji protestuju zbog otpuštanja.
Razlozi koji su doveli do manifestacije „Okupirajmo Volstrit“ su raznoliki, ali većina je nezadovoljna finansijskim sistemom, pohlepom investitora i korporacija, kao i legalnim mahinacijama na berzi. Demonstrante su posetili glumica Susan Sarandon i režier Majkl Mur.
Pošto demonstrantima nije dozvoljeno da koriste ozvučenje, govori na njihovoj „Generalnoj skupštini“ – što je najviše organizaciono telo protesta, se obavljaju tako što jedni drugima prenose šta je rekao govornik.
Jedan od istaknutijih učesnika protesta Endru Smit kaže da protest ima „horizontalnu organizaciju“, te on i nije lider, već samo olakšava izvođenje protesta.
Najčešće povrede demonstranata su plikovi na prstima bubnjara, posekotine tokom pripremanja hrane, a ima i gljivica na nogama zbog neredovne promene čarapa, piše „Volstrit džornal“.
Većina okupljenih je za protest saznala preko društvenih mreža na internetu, a tim putem i traže donacije od kojih najveći broj dolazi preko poklona u vidu – pica. Na internet-strani protesta je link obližnje picerije koju donatori najčešće zovu.

(agencije)