Skip to main content

Ogroman prosvjed protiv Orbana u Budimpešti

Planeta 16. феб 2024.
2 min čitanja

"Dosta nam je. Potrebna nam je promjena, ova vlada je puna laži i licemjerja"

DESECI tisuća Mađara danas su izašli na ulice Budimpešte kako bi prosvjedovali zbog slučaja prikrivanja seksualnog zlostavljanja zbog kojeg je predsjednica Katalin Novak iz stranke Fidesz nakon bijesa javnosti odstupila s dužnosti.

Premijer Viktor Orban i njegova konzervativna stranka Fidesz, na vlasti od 2010. godine, pokušavaju ublažiti skandal koji je izbio prošlog tjedna, a zbog kojeg su s funkcije već odstupile dvije Orbanove saveznice, predsjednica Novak i ministrica pravosuđa Judit Varga.

Dvije političarke odstupile su zbog pomilovanja bivšeg zamjenika ravnatelja dječjeg doma koji je pomogao prikriti ravnateljevo seksualno zlostavljanje djece. Slučaj je i dalje glavna tema medija.

Na prosvjed pozvalo devetero influencera

Iako nezadovoljstvo javnosti ne predstavlja prijetnju Orbanovoj vladavini, s idućim parlamentarnim izborima tek 2026., ono se događa uoči izbora za Europski parlament u lipnju na kojem se Fidesz nada s drugim konzervativnim strankama ponovno steći glas u odlučivanju na europskoj razini.

Na prosvjed u središtu Budimpešte pozvalo je devetero influencera, među njima i iznimno popularan pjevač Azahriah, piše Reuters. Deseci tisuća prosvjednika, među njima velik broj mladih, stigli su na Trg heroja.

„Ova vlada je puna laži i licemjerja“

„Dosta nam je. Potrebna nam je promjena, ova vlada je puna laži i licemjerja“, rekao je 64-godišnji Jozsef Molnar. On je kazao da je posljednji put prosvjedovao 1989. godine, u vrijeme pada komunizma, a na skup u petak stigao je i njegov 19-godišnji sin.

„Ovdje smo radi budućnosti, radi naših unuka.“

Organizatori prosvjeda na društvenim mrežama pitali su „koliko je još sličnih slučajeva o kojima se ne zna, koji su bili zataškani“.

„Neovisno o političkim stranama vjerujemo da je važno da ustanemo radi podrške zaštiti žrtava zlostavljanja, transparentnosti, ljudskog dostojanstva i iskrenog javnog dijaloga“, stoji u njihovoj objavi.

Fidesz pokušao kontrolirati narativ

Motivi pomilovanja ostaju nejasni. Orbanov Fidesz pokušao je vratiti narativ u svoju korist, kazavši da njihove greške donose posljedice, za razliku od grešaka oporbe.

Orbanov šef ureda Gergely Gulyas ranije u petak rekao je da su predsjednica i ministrica pravosuđa preuzele odgovornost za taj incident te da vlada to pitanje smatra zatvorenim. Dodao je da je važno „gledati u budućnost“ te da će vlada raditi na jačanju mjera za zaštitu djece.

(Index.hr, foto: Beta-AP)