Skip to main content

OEBS osudio donošenje izbornog zakona u Republici Srpskoj

Jugoslavija 19. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Reč je o uspostavljanju paralelnih struktura, koje narušavaju ukupnu bezbednost i stabilnost BiH"

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sednici Izborni zakon Republike Srpske. Zakon kojim se direktno krši ustav BiH i važeći izborni zakon na državnom nivou odmah je naišlo na osude međunarodne zajednice, piše N1 Zagreb.

Za Izborni zakon Republike Srpske glasao je 51 poslanik, 11 je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudila je odluku Narodne skupštine Republike Srpske da usvoji entitetski izborni zakon, ocenivši da su te radnje protiv ustavnog poretka BiH.

Prema ovom zakonu, Republička izborna komisija, a ne Centralna izborna komisija BiH (CIK) imaće nadležnost za sprovođenje lokalnih izbora u ovom entitetu, poslanika za Narodnu skupštinu RS, predsednika i potpredsednika RS, kao i delegata u Dom naroda BiH iz RS.

Predsedavajući OEBS-a Jan Borg i generalna sekretarka te organizacije Helga Maria naveli su da se radi o uspostavljanju paralelnih struktura, koje narušavaju ukupnu bezbednost i stabilnost BiH.

Odluku Narodne skupštine RS da donese entitetski izborni zakon nazvali su jednostranim prenosom nadležnosti sa države na entitet „s ciljem stvaranja paralelnog izbornog sistema unutar entiteta“.

OEBS ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, navodi se u njihovom saopštenju, prenela je regionalna N1 televizija.

„OEBS poziva Narodnu skupštinu RS da povuče Izborni zakon usvojen 18. aprila i poziva sve političke lidere u BiH da rade konstruktivno na nivou državnih institucija, uz usmeravanje pažnje na unapređenje neophodnih reformi u interesu svih građana“, navedeno je u saopštenju.

Parlament RS rano jutros je usvojio entitetski izborni zakon, prema kojem Centralna izborna komisija BiH više neće imati nadležnost da organizuje i sprovodi izbore za entitetske nivoe vlasti.

(N1 Zagreb)