Skip to main content

Održani najmasovniji protesti protiv pravosudne reforme u Izraelu

Planeta 16. јул 2023.
2 min čitanja

Prijedlog zakona treba da bude odobren u još dva glasanja, koja se očekuju do kraja mjeseca, prije nego što postane zakon

Desetine hiljada demonstranata učestvovale su i u subotu večer na protestima u Tel Avivu i drugim izraelskim gradovima protiv reforme pravosudnog sistema koju je predložio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, nakon što je Knesset (Parlament Izraela) ove sedmice usvojio ključni zakon u prvom čitanju.

Protesti su bili masovniji nego obično, a to je 28. okupljanje od januara, protiv reforme pravosudnog sistema, prenio je AP.

Protesti su održani i u Jerusalemu, gdje su demonstranti mahali upaljenim bakljama ispred Netanyhuove kuće, kao i u priobalnim gradovima Herzliyi i Netaniyi. Lideri protesta najavili su da će nastaviti organizovanje demonstracija.

Prijedlog zakona treba da bude odobren u još dva glasanja, koja se očekuju do kraja mjeseca, prije nego što postane zakon.

U Tel Avivu, demonstranti su razvili ogroman transparent sa napisom “SOS”. Žene obučene u crvene haljine kao likovi iz distopijskog romana i TV serije “Sluškinjina priča” ponovo su izašle na ulice da bi pokazale da, ako zakon i prođe, neće dozvoliti da ženama budu oduzeta prava, prenijela je američka agencija.

Najavljeni novi protesti

Demonstranti su u utorak blokirali glavne autoputeve i poremetili rad na glavnom međunarodnom aerodromu u Tel Avivu nakon što je Netanyahuova parlamentarna koalicija usvojila prijedlog zakona u prvom čitanju. Organizatori su najavili novi protest za 18. juli, ukoliko se nastavi planirano usvajanje zakona.

Netanyahu je u subotu hospitalizovan zbog dehidracije nakon što je imao vrtoglavicu, a objavio je snimak iz bolnice u Tel Avivu u kojem je rekao da se osjeća dobro. Netanyahu je proveo noć u bolnici, a sastanak kabineta pomjeren je za ponedeljak, saopštila je njegova kancelarija.

Poslije više od šest mjeseci, protesti protiv ukidanja pojedinih ovlaštenja Vrhovnog suda Izraela i davanja većih ovlaštenja vladi, ne pokazuju znake jenjavanja.

Izraelski nacionalni sindikat i njegovo medicinsko udruženje pridružili su se dugoj listi grupa koje su se izjasnile protiv zakona. Vojni rezervisti, borbeni piloti i poslovni lideri pozvali su vladu da obustavi plan. Šef nacionalnog sindikata Histadrut Arnon Bar-David zaprijetio je mogućim generalnim štrajkom koji bi mogao da parališe izraelsku ekonomiju.

(Al Jazeera, Foto. Pixabay)