Skip to main content

Održan protest u Novom Sadu ispred prostorija SNS-a zbog privođenja aktivista

Vojvodina 09. mar 2022.
2 min čitanja

Građani su danas protestovali ispred prostorija Srpske napredne stranke u centru Novog Sada zbog privođenja aktivista Omladinske studentske akcije (OSA).

Trojica aktivista OSA-e privedeni su juče jer su u ponedeljak aktivirali dimnu bombu na sednici Komisije za planove na kojoj se raspravljalo o Generalnom urbanističkom planu (GUP) Novog Sada.

Brajan Brković, jedan od privođenih aktivista, rekao je da je aktiviranje dimne bombe bilo “performans koji je trebalo da pokaže kakvu maglu oni nama prodaju ovde svaki dan”.

“Taj dim koji se pojavio u toj sali je jedan performans koji simbolizuje prodavanje magle građanima. Mi ovde pre svega branimo istinu. Duh ovoga grada je i posle mnogo ozbiljnijih okupatora našao snage da pokaže da je bastion moderne ideje, da je ovo najnaprednij grad u Srbiji. I biće najnapredniji, ali bez ijednog naprednjaka”, kazao je Brković.

Aktivista Miran Pogačar je rekao da je u protekle dve godine više od 20 aktivista “prebijano i hapšeno”, s ciljem da vlast izvrši pritisak na njih.

Okupljeni su poručili da “GUP neće proći”.

Građani su danas nosili transparente “U nama je sudbina budućih dana”, “Stop represiji nad aktivistima”, “Ovaj početak je vaš kraj”, kao i zastave “Ne damo jadar”.

Protestu su prisustvovali i predstavnici opozicionih koalicija “Moramo” i Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Novom Sadu doneo je sinoć odluku da trojica aktivista budu pušteni da se brane sa slobode, a Osnovno javno tužilaštvo ih tereti za krivična dela nasilničko ponašanje.

U jednoj od odluka sudije za trojicu aktivista Omladinske studentske akcije Novog Sada Brajana Brkovića, Srđana Đurića i Mladena Cvijetića navodi se da ne postoje uslovi za određivanje pritvora, ali postoji obaveza javljanja u policijsku stanicu svakog 15. u mesecu i zabrana posećivanja određenih javnih događaja.

“Izriče se mera zabrane posećivaja određenih mesta gde se održavaju javne sednice i debate, a koje se tiču predloženog Generalnog urbanističkog plana grada Novog Sada“, navodi se u odluci sudije Tatjane Žarković, u koju je Autnomija imala uvid.

U odluci se navodi da će ova mera ostati na snazi do 8. juna 2022. godine, ali se može produžavati dok za to postoji potreba, a najkasnije do pravosnažnosti presude ili upućivanja na eventualno odsluženja zatvorske kazne ili pritvorske mere.

Prekjučerašnjem incidentu u Novom Sadu prethodilo je višemesečno nezadovoljstvo i protesti Novosađana zbog novog GUP-a, kojim se planira izgradnja takozvanog Novog Sada na vodi, zatim vijadukta za novi most, višespratnica bez ograničenja spratnosti, uništavanje minimalnih preostalih zelenih površina.

Građani Novog Sada podneli su oko 13.000 primedbi na predlog GUP-a.

Građani koji su protestovali optužili su komisiju za planove da u njoj sede arhitekte “omiljenog SNS investitora”, kompanije Galens.

Dalibor Stupar (Autonomija)