Skip to main content

Održan Marš antifašista povodom Dana oslobođenja Novog Sada (VIDEO)

Građani 23. okt 2023.
3 min čitanja

“Ustaše, četnici, zajedno ste bežali!”

Nekoliko stotina građana učestvovalo je večeras u Antifašističkom maršu koji su anifašističke organizacije organizovale povodom Dana oslobođenja glavnog grada Vojvodine od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Marš se kretao rutom kojom su partizanske jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije ušle u Novi Sad 23. oktobra 1944. godine.

Građani u koloni su nosili plavo-belo-crvene zastave Jugoslavije sa petokrakrom u sredini, kao i crveno-plavo-bele zastave Socijalističke republike Srbije, takođe sa crvenom petokrakom u sredini.

Nosili su i zastave Antifašističke akcije, zastave LGBT zajednice, kao i crvenu zastavu na kojoj je pisalo “Sloboda se osvaja”, a koju je izradio antifaššistički klub “Crni ovan”, koji je često na meti neofašista u Novom Sadu.

Građani su u koloni pevali partizanske i antifašističke pesme “Po šumama i gorama”, Bela ćao”, “Aj, Karmela”, a ispred zgrade Vladičanskog dvora koi je sedište bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve građani su uzvikivali “Ustaše, četnici, zajedno ste bežali!”.

Oni su uzvikivali i “Novi Sad – antifa grad”, “Smrt fašizmu – sloboda narodu”, a šetnjom kroz centar gada kolona je Dunavskom ulicom i kejom uz Dunav završena na Keju žrtava racije.

Građani su odali počast ispred spomenika Porodica, koji je podignut u znak sećanja na žrtve fašističke Racije koju je u januaru 1942. godine sprovela mađarska okupatorska vojska, kada su pobili i pod led Dunava bacili oko 1.300 Jevreja, Srba, Roma i ostalih građana Novog Sada.

Organizatori su poručili da u Novom Sadu ne sme više biti mesta za neonaciste i neofašiste.

“Tog svetlog oktobarskog dana 1944. godine na prozorima i u rukama Novosađana koji su preživeli fašističku okupaciju zavijorile su se jugoslovenske zastave sa petokrakom i one crvene, proleterske“, rečeno je.

Jutros su na Varadinskom mostu i na Spensu, na prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) osvanuli transparenti “Hvala partizanima – Živeo 23. oktobar”, koje je potpisala organizacija Antifašistički front “23. oktobar”, povodom obeležavanja Dana oslobođenja glavnog grada Vojvodine od fašizma.

Na beloj podlozi, velikim crvenim slovima bilo je ispisano “Hvala partizanima” i „Pamtimo 23. okobar“, dok je manjim crnim slovima ispisano “Živeo 23. oktobar”, sa potpisom organizacije Antifašistički front “23. oktobar”, koja je u Novom Sadu poznata po sličnim antifašističkim akcijama.

Jedan, nekoliko metara širok transparent, bio je okačen na Varadinski most preko Dunava u Novom Sadu, koji se nalazi u blizini Petrovaradinske tvrđave.

Drugi transparent širine oko tri metra okačen je na staklenu fasadu Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina” (Spens), na prostorijama NDNV-a.

(Autonomija/Beta)