Skip to main content

Odgovor Sarajeva: Šapić po ugledu na lik „Gangule“ nanosi štetu Beogradu

Kultura 26. феб 2023.
< 1 min čitanja

"U kulturi i umetnosti nema sirovog nadmetanja"

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila je na navode gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je izjavio da ne može da dozvoli da Sarajevo ima bolji festival od Beograda, i ocenila da šteti ugledu Beograda kada Šapić o Sarajevo film festivalu govori kao „najobičniji neškolovani nasilnik“.

„Razumem da gradonačelnik Beograda dolazi iz sveta vodenih sportova, da mu kultura i umetnost nisu bliski, osim možda uloga nasilnika Gangule u filmu ‘Kad porastem biću Kengur’. Šteti ugledu Beograda kada svoju epizodnu ulogu iz filma prenosi na poziciju gradonačelnika i kao najobičniji neškolovani nasilnik o Sarajevo film festivalu govori da ‘Neću da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od Beograda“, napisala je Benjamina Karić na Tviteru.

Ona je istakla da u kulturi i umetnosti nema sirovog nadmetanja i da su one za divljenje.

„Svi možemo uživati u sjajnoj srbijanskoj filmografiji, zbog čega često ‘Srce Sarajeva’ ide za umetnike iz Srbije, jednako kao što uživamo u Sarajevo film festivalu“, dodala je.

Ona je naglasila i da joj je drago da će Vlada Srbije i Beograd snažnije uložiti u razvoj festivala u Beogradu i dodala da Sarajevo kao UNESCO grad filma može da pruži svu savetodavnu pomoć.

Podsećamo, Aleksandar Šapić izjavio je prilikom obilaska obnovljenog Omladinskog pozorišta „Dadov“ da kultura i sport ne smeju biti prepušteni tržištu i da grad želi da FEST bude institucija sam za sebe i da se ne sme dozvoliti da bude važnijeg festivala u regionu.

„Ja kao gradonačelnik ne mogu da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od Beograda, uz dužno poštovanje. FEST je najstariji“, rekao je Šapić.

(N1, Foto: SFF)