Skip to main content

Odbornici donose odluku o „Novom Sadu na vodi“ dok se Novosađani bore sa posledicama nevremena

Info 24. јул 2023.
2 min čitanja

"Prema onome što se zna iz Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine, na ovoj lokaciji bi mogao da nikne stambeni kompleks sa soliterima i do 20 spratova"

Novosadski odbornici glasaće u utorak, 25. jula, o izradi regulacionog plana prostora Brodogradilišta sa okolinom, što javnost prepoznaje kao projekat „Novog Sada na vodi“.

U dokumentu, koji je proteklog petka naknadno dodat na dnevni red sednice Skupštine grada, i koji će, sva je prilika, biti usvojen, nema informacija o tome šta će se tačno graditi na ovom lokalitetu.

Ipak, prema onome što se zna iz Generalnog urbanističkog plana do 2030. godine, na ovoj lokaciji bi mogao da nikne stambeni kompleks sa soliterima i do 20 spratova. Plan obuhvata površinu od 21 hektara nekadašnjeg Brodogradilišta, okolnih saobraćajnica i dela Ribarskog ostrva.

Portal 021.rs otkrio je ranije kako bi potencijalno mogao da izgleda „Novi Sad na vodi“, s obzirom na to da se ilustracija pojavila u „Analizi saobraćaja i saobraćajnih tokova na Brodogradilištu“.

Novac za izradu urbanističkog dokumenta izdvojila je kompanija „Galens“, koja je vlasnik Brodogradilišta, pre svoje firme „UNI-Galens“.

Nakon što odbornici u skupštini daju saglasnost, krenuće se u izradu regulacionog plana, kao i strateška procena uticaja plana na životnu sredinu. Rok za izradu plana je šest meseci.

Cilj donošenja Plana je, kako se navodi, „utvrđivanje optimalnog planskog rešenja koje će doneti novi socijalni i urbani kvalitet uređenja obale uspostavljajući ravnopravan odnos ka Gradu i ka vodi“.

„Planska rešenja usmerena su ka iskorišćenju lokacijskih pogodnosti ove zone i atraktivnom položaju pa levoj obali priobalja Dunava. Prostor nekadašnjeg Brodogradilišta pruža mogućnost za urđenje i formiranje opštegradskog centra, koji se predviđa kao prostor za lociranje novih gradskih centralnih funkcija, odnosno stambenih, poslovnih, turističkih i sportskih sadržaja. Navedeni sadržaji se predviđaju u cilju ekonomske, ekološke, socijalne i kulturne revitalizacije priobalja i u skladu su sa razvojem ukupnog pojasa leve obale Dunava i obale Kanala Dunav-Tisa-Dunav“, piše u predlogu odluke.

Urbanisti navode da se prostor planira za opštegradski centar, sportsko-turističko rekreativne površine i vodenu površinu.

Objekti koji će se graditi mogu biti stambeno-poslovni, poslovno-stambeni ili poslovni i iz domena turizma, sporta, kulture i slično, a prostor oko kompleksa treba da bude javna površina sa šetalištima, biciklističkim stazama i zelenim površinama. Biće potreban i poseban urbanistički projekat za ceo kompleks.

U dokumentu koji će se naći pred odbornicima ni u jednom delu se ne navodi da plan za „Novi Sad na vodi“ obuhvata i trasu mosta u nastavku Bulevara Evrope, za koji se već grade prisutpne saobraćajnice i pomoćni most, dok se još uvek čeka na građevinsku dozvolu.

(tekst i foto: Radio 021)