Skip to main content

Odbor za spoljne poslove Kongresa SAD usvojio rezoluciju o ubistvu braće Bitići

Jugoslavija 02. okt 2021.
< 1 min čitanja

Odbor za spoljne poslove američkog Kongresa usvojio je rezoluciju koja se odnosi na ubistvo trojice američkih državljana – Ilija, Agrona i Mehmeta Bitići.

Kako je saopštila porodica Bitići, usvajanjem rezolucije od strane Odbora za spoljne poslove otvoren je put usvajanju ovog dokumenta u celom Kongresu SAD.

Podsetimo, krajem jula republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin uputio je Odboru za spoljne poslove predlog rezolucije kojom se osuđuju ubistva braće Bitići.

U dokumentu se navodi da taj slučaj “mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije”.

Povodom usvajanja rezolucije, Ilir Bitići je izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao prazna obećanja da će rešiti slučaj ubistva njegove braće.

– Kongres pokazuje da neće zaboraviti odgovornost Srbije da mojoj porodici donese pravdu i mir – istakao je Ilir Bitići.

Fatos Bitići, između ostalog, smatra da Srbija ne može da nastavi da štiti ratne zločince koji su ubili njegovu braću.

Braća Bitići bili su državljani SAD koji su se u borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu.

Uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Pokušali su dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

(Danas, foto: N1)