Skip to main content

Od aprila do juna tužilaštva formirala 28 predmeta zbog ugrožavanja sigurnosti novinara

Info 07. авг 2023.
2 min čitanja

Nastavljan je višegodišnji trend da je u najvećem broju slučajeva reč o ugrožavanju bezbednosti putem onlajn pretnji

Od aprila do juna 2023. godine tužilaštva u Srbiji formirala su 28 predmeta zbog ugrožavanja sigurnosti novinara, što je duplo više u odnosu na prve tri meseca ove godine, navodi se u izveštaju koji je Vrhovno javno tužilaštvo (VJT) dostavilo Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara (SRG).

Prema tim podacima, u prvih šest meseci ove godine formirana su 42 predmeta zbog ugrožavanja bezbednosti novinara – 14 u prva tri meseca i 28 u aprilu, maju i junu.

Nastavljan je višegodišnji trend da je u najvećem broju slučajeva reč o ugrožavanju bezbednosti putem onlajn pretnji iz člana 138. Krivičnog zakonika.

Kako se navodi, u prvoj polovini godine rešeno je 11 slučajeva pretnji i napada, od čega je doneto četiri osuđujuće presude.

Osuđujuće presude su u prvoj polovini godine donete u slučajevima ugrožavanja sigurnosti Željka Matorčevića, glavnog urednika portala Žig info, Marka Dragoslavića, novinara agencije Fonet, Nikole Stojkovića i Borisa Miljevića sa RTS-a i Milana Šupice iz lista Pančevac.

Tužilaštva su tokom prošle godine otvorila ukupno 83 predmeta, dok ih je 2021. bilo 87. Istovremeno, u poslednje tri godine broj predmeta je vidljivo uvećan u odnosu na period od 2016. do 2020. U tih pet godina bilo je oko 60 predmeta godišnje.

Novinarska udruženja beleže veći broj različitih vrsta napada i pritisaka na novinare u prvih šest meseci u odnosu na tužilaštvo.

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je u svojoj bazi napada da je od januara do juna bilo 67 slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara, jedan više nego u istom periodu 2022, ali gotovo dvostruko više nego 2021.

Između ostalog, UNS je zabeležio da je bilo 20 pritisaka na novinare, 11 fizičkih napada, 13 slučajeva onemogućavanja rada, tri zastrašivanja, jedan napad na imovinu i jedno ugrožavanje privatnosti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u svojoj bazi beleži 100 napada na novinare do 30. juna ove godine. Struktura napada je drugačija nego kod UNS-a: šest fizičkih napada, ali 25 verbalnih pretnji i čak 69 pritisaka.

Razlika u broju zabeleženih „napada na novinare“ koju vode udruženja i one VJT od toga što nisu svi napadi prijavljeni tužilaštvu, ali i odatle što udruženje u napade računaju i pritiske na novinare kojima se tužilaštvo ne bavi jer nisu krivična dela predviđena Krivičnim zakonikom Srbije.

(Autonomija, Foto: Beta)