Skip to main content

Objavljena zvanična selekcija festivala Slika u pokretu

Kultura 18. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Festival 'Slika u pokretu' nastao je u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS), sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu"

Sedmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” biće održan od 15. do 18. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Selektor Radan Popović odabrao je šest dugometražnih igranih filmova koji će biti prikazani tokom četiri festivalska dana – “Ala je lep ovaj svet”, “Komedija na tri sprata”, “Nebesa”, “Strahinja Banović”, “Trag divljači” i “Usekovanje”.

“Filmski snimatelji su ovogodišnjoj produkciji, od nekih dvadesetak filmova, doneli velika uzbuđenja. Razumejući metode snimanja, oni su sadržaju svojih filmova dodali nove slojeve značenja i time menjali percepciju publike o stvarnosti koju su, objektivom svoje kamere, brižljivo kreirali”, ocenio je selektor Radan Popović.

Festival “Slika u pokretu”, navode organizatori, nastao je u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja (SAS), sa idejom da se predstavi rad direktora fotografije na filmu.

Pored nacionalne selekcije igranih filmova, selekcije TV serija i selekcije kratkometražnih studentskih filmova, ovogodišnje izdanje festivala donosi mnoštvo propratnog programa, radionica i masterclass programa namenjenih snimateljima, kao i prezentaciju najnovije filmske opreme.

Bioskopske projekcije biće održane u Kulturnom centru Novog Sada, a deo pratećeg programa u Kulturnoj stanici Svilara.

Kako je najavljeno, tročlani stručni žiri dodeliće nagradu za najbolji snimateljski rad u kategoriji dugometražnih igranih filmova. Žiri za studentske filmove dodeljuje plaketu za najbolji snimateljski rad u ovoj kategoriji, dok će bord Srpske asocijacije snimatelja dodeliti zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u kategoriji TV serija.

(Autonomija, foto: Lilit Andrić)