Skip to main content

Obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine, Dan rođenja bana Josipa Jelačića

Vojvodina 17. okt 2022.
< 1 min čitanja

U Petrovaradinu je obeležen praznik hrvatske nacionalne manjine, dan rođenja bana Josipa Jelačića.

Ban Josip Jelačić (1801-1859) rođen je u Petrovaradinu, a njegova rodna kuća je u vlasništvu Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Ban Jelačić bio je austrijski general u okviru Habzburške Monarhije u periodu od 1848. do 1859. godine, poznat po borbi protiv pobunjenih Mađara za vreme revolucije 1848/49. godine, kao i po ukidanju kmetstva u Hrvatskoj.

U centru Zagreba nalazi se njegov spomenik, na Trgu bana Jelačića, a u Hrvatskoj se smatra jednim od najvećih nacionalnih junaka.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević kazala je na sinoćnoj svečanosti čestitala je praznik hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

“Ban Josip Jelačić je, ne samo za hrvatski narod, jedna izuzetno značajna istorijska ličnost, koja je u burnim danima 1848. i 1849. godine, kada se Habzburška monarhija tresla iz temelja i kada je formirana Srpska Vojvodina, bio svojevrsna spona naših dvaju naroda“, kazala je Dragana Milošević.

“To je bilo vreme naših izuzetno dobrih međusobnih odnosa, koje bez sumnje zaslužuje da ga se sećamo češće nego što to objektivno činimo”, ocenila je ona.

Dodala je da je veoma zadovoljna što se praznik obeležava u Jelačićevoj rodnoj kući, koja je zahvaljujući inicijativi i finansijskoj podršci državnog vrha Srbije temeljno renovirana i predata na korišćenje hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji.

“Etnička, kulturna i konfesionalna raznolikost jedna je od najizraženijih i najvažnijih karakteristika naše pokrajine. Unapređivanje te raznolikosti, u kojoj hrvatska nacionalna manjina zauzima značajno mesto, jedan od ključnih prioriteta Pokrajinske vlade”, poručila je Dragana Milošević.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) prisutne je pozdravila predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

(Autonomija, foto: Pokrajinska vlada)