Skip to main content

Obama opominje EU

Planeta 11. nov 2011.
< 1 min čitanja

Obama je u četvrtak uveče redom zvao nemačku kancelarku Angelu Merkel, zatim predsednika Francuske Nikolu Sarkozijam, kao i italijanskog predsednika Đorđa Napolitana, prenosi Rojters,  
Takođe, američki ministar finansija Timoti Gajtner izjavio je da je dužnička kriza u Evropi i dalje najveća prepreka globalnom privrednom rastu, pa je od presudne važnosti da Stari kontinent ubrzo osmisli odlučan plan za ponovno uspostavljanje finansijske stabilnosti.
Za to vreme, na evropskom kontinentu Grčka pokušava da se spasi od bankrota formiranjem nove vlade “nacionalnog jedinstva”.
Tamošnja vlada je “pala” kada je premijer Jorgos Papandreu podneo ostavku i odustao od referenduma o već dogovorenom evropskom paketu pomoći, nakon što su Nemačka i Francuska “izvršile snažana uticaj” na doskorašnjeg grčkog premijera.

Sada su sve oči uprte u novog premijera Lukasa Papademosa, od kog se očekuje praktično čudo, tj da izvuče Grčku iz dugova i bankrotsva i omogući normalno funkcionisanje države.
Istovremeno, Evropa strahuje i od Italije, za koju se smatra da bi EU mogla “koštati” i više od Grčke. Naime, danas bi trebalo da italijanski Senat glasa o paketu mera štednje, čije uvođenje zahteva Evropska unija u cilju sprečavanja širenja dužničke krize u evrozoni.
Analitičari očekuju da će predlog u Senatu biti usvojen velikom većinom glasova, kao i da će se isto dogoditi u subotu u donjem domu parlamenta.
U Senatu će danas prvi put glasati Mario Monti, bivši evropski komesar koji je isplivao na površinu kao favorit za novog premijera Italije, nakon što je Silvio Berluskoni početkom sedmice najavio da će podneti ostavku na tu funkciju pošto predlog mera štednje bude usvojen u oba doma parlamenta.
Ukoliko glasanje prođe očekivano, Napolitano bi mogao da prihvati Berluskonijevu ostavku već sutra naveče i veoma brzo nakon toga zvanično ovlasti Montija za formiranje nove vlade, ocenjuju analitičari.

(agencije)