Skip to main content

Obama: Lažne vesti polarizuju društvo i prete demokratiji

Planeta 04. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Mislim da to spada među najveće opasnosti po demokratiju"

Bivši američki predsednik Barak Obama (Barack) upozorio je u Berlinu na opasnost polarizacije društva pod naletom namerno plasiranih dezinformacija.

„Mislim da to spada među najveće opasnosti po demokratiju“, rekao je Obama u Berlinu u sredu uveče. „Neki mladi ljudi veruju da je sve što vide na Tiktoku istina. Ako to veruje i neko među vama – nije“.

Obama je publici – koja napunila halu sa 17.000 mesta plativši ulaznicu između 61 i 550 evra – govorio o aktuelnim političkim temama, uključujući klimatske promene i dobroj političkoj upravi.

Šezdesetjednogodišnji bivši predsednik je već nekoliko na turneji po Evropi. Sličan govor je krajem prošle nedelje održao u Cirihu, pred oko 10.000 gostiju sa plaćenom ulaznicom.

Obama se u Belinu sastao i sa jednom poznanicom iz vremena kada su oboje bili moćni političari. „Sinoć sam večerao sa starom prijateljicom, Angelom Merkel, a danas sam ručao sa kancelarom Olafom Šolcom (Scholz)“, rekao je.

On je dodao da sa Merkelovom deli iste osnovne vrednosti. Neke razlike, prema njegovim rečima, uvek postoje, pa su se tako razmimoilazili u trgovinskoj politici.

„To je ono što definiše zdravu demokratiju – da razgovaramo o načinu da najbolje unapređujemo naše društvo, i da svima uspemo da obezbedimo boljitak“, rekao je Obama.

U demokratiji postoje pravila o prihvatanju nesuglasica, i postoje stvari koje su važnije od aktuelnih tema ili od partijskih ciljeva“, dodao je Obama, 2009-17. predsednik SAD u dva mandata.

(dpa, foto: Michael Kappeler/dpa)