Skip to main content

NVO traže da REM reaguje na neetično prenošenje izjava Dušana Savića

Info 17. sep 2021.
< 1 min čitanja

Više nevladinih organizacija i inicijativa zatražilo je danas od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da preduzmne sve mere definisane zakonom, nakon izjava nekadašnjeg fudbalera Dušana Savića o slučaju profesora glume Miroslava Aleksića, koji je osumnjičen za silovanje i nedozvoljene polne radnje.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju tih inicijativa, Savić je u jutarnjem programu na televiziji Pink govorio kako je optužnica protiv Aleksića “iskonstruisana, osmišljena i kako predstavlja napad na Srbiju”.

“Narativi koje je koristio Dušan Savić su nedopustivi jer mogu da doprinosu društvenoj osudi i sekundarnoj viktimizaciji žrtava seksualnog nasilja i time obeshrabruju one koji su preživeli seksualno nasilje da to i prijave”, navodi se u saopštenju.

Inicijative ističu da je takvom vrstom izveštavanja “emiter prekršio više odredbi iz pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga”.

“Važno je da mediji zapamte da imaju i etičku odgovornosti kada izveštavaju o seksualnom nasilju i da bi trebalo da pruže bezbedan prostor da se o ovakvim temama govori bez predrasuda i osuda, čime bi se doprinelo podizanju svesti i rešavanju društvenog problema”, piše u saopštenju.

Zajedničko saopštenje potpisali su: Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan, Autonomni ženski centar (AŽC), BeFem, IRIDA, Impuls Tutin, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje Fenomena, Ženska solidarnost, Inicijativa Verujem TI i novinarka Jovana Gligorijević.

(Beta, foto: N1)