Skip to main content

NVO: REM da produži rok za javnu raspravu o novim pravilnicima

Info 24. апр 2024.
2 min čitanja

"Koalicija za slobodu medija značajan je akter na medijskoj sceni, koji je aktivno učestvovao u svim dosadašnjim inicijativama u vezi sa regulatornim okvirom"

Organizacije civilnog društva zatražile su od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da produži rok za javnu raspravu o novim pravilnicima, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

U saopštenju piše da je REM odredio da javna rasprava povodom nacrta petnaest pravilnika, čije je donošenje u nadležnosti ovog tela, traje 20 dana, odnosno, od 5. do 25. aprila, što je prema zakonu minimalan period za njeno sprovođenje.

„Imajući u vidu da su ovi pravilnici od suštinske važnosti za funkcionisanje elektronskih medija i da su brojne organizacije zainteresovane za učestvovanje u javnoj raspravi, a da je rok za dostavljanje predloga izmena nacrta minimalan, tražimo da se on produži do 25. maja“, piše u saopštenju.

Naglašeno je i da su organizacije koje čine Koaliciju za slobodu medija značajni akteri na medijskoj sceni, koji su, kako se podseća, aktivno učestvovali u svim dosadašnjim inicijativama u vezi sa regulatornim okvirom iz oblasti medijskih usluga.

Pored toga, organizacije koje se bave ljudskim pravima, podsticanjem razvoja demokratije i građanskog društva takođe su zainteresovane za pitanja obuhvaćena predloženim nacrtima, dodaje se.

Smatraju da je veoma bitno da aktivno učestvuju u ovoj javnoj raspravi i zato, kako je saopšteno, traže da REM produži rok za dostavljanje primedbi, predloga i sugestija na nacrte pravilnika, kako bi mogli da izvrše odgovarajuće analize i istraživanja dobre prakse.

„Takođe, mislimo da je bitno da se održi najmanje još jedna rasprava u prostorijama REM“, dodaje se.

Zakon o elektronskim medijima propisuje da Regulator sprovodi postupak javne rasprave u pripremi opšteg akta, te da javna rasprava počinje danom objavljivanja nacrta akta na internet prezentaciji Regulatora i traje najmanje 20 dana.

Kako je ukazano, zakon ostavlja mogućnost da javna rasprava traje i duže, kao što predviđa i važnost pribavljanja mišljenja stručne i šire javnosti.

„Smatramo da je naš zahtev za produžetak javne rasprave osnovan i izvodljiv i da Regulator treba da pokaže da želi konstruktivnu raspravu sa ciljem usvajanja najboljih akata“, dodaje se.

Saopštenje su potpisali Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, NUNS, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija, Granski sinsikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Građanske inicijative, misija CRTA, pokret Novi Optimizam, BIRODI, Trag fondacija, Dijalog.net i Partneri Srbija.

(Autonomija, Foto: N1)