Skip to main content

NUNS: Utvrditi ko ugrožava bezbednost Dinka Gruhonjića

Info 27. apr 2022.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas pozvalo državne organe da što pre sankcionišu osobe koje su uputile najnovije pretnje novinaru Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici.

NUNS je u saopštenju naveo da su te pretnje „posebno opasne jer su upućene članovima njegove porodice“

U noći 25. aprila putem Fejsbuka upućene su pretnje Gruhonjiću i članovima njegove porodice – supruzi, deci i sestri – u kojima ga optužuju da je „izdajica“ uz gomilu gnusnih reči i izraza.

NUNS je preneo i da je osoba koja je pretila pokušavala da ga pozove putem Fejsbuk mesindžera.

„Podsećamo da je ovo samo jedna u nizu pretnji Gruhonjiću, te da su mu čak i u ulazu zgrade u kojoj stanuje s porodicom bile ispisivane preteće poruke, što više nego jasno ukazuje na ugroženu bezbednost njega i njegove porodice“, naveo je NUNS.

Navedeno je da „država snosi odgovornost, jer su brojni nosioci javne vlasti i njihovi tabloidi javno etiketirali Gruhonjića, zbog njegovog profesionalnog novinarskog rada i to često, kako je ukazano,“i na nacionalnoj osnovi“.

NUNS je dodao da je ovo sedmi slučaj napada i pretnji upućenih novinarima u poslednjih desetak dana i da su se tim povodom oglasile i međunarodne novinarske organizacije ukazujući na njihovu opasnost.

To udruženje je pozvalo državne organe da što pre reaguju, jer, kako su ukazali „nerešavanje slučajeva samo podstiče počinioce da nastavljaju napade“.

(Beta)