Skip to main content

NUNS: Opasno targetiranje portala Kossev

Info 02. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Okarakterisani kao neprijatelji srpskog naroda i Srbije koji su pod uticajem NATO i Zapada"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas „targetiranje i pretnje“ redakcijama portala Kossev i drugih medija na srpskom sa severa Kosova i Metohije i pozvalo „nadležne“ da reaguju tim povodom.

U saopštenju se navodi da je targetiranje počelo na Telegram kanalu „Zečevi KiM“ kroz više objava i dva videa u kojima su ti mediji okarakterisani kao „neprijatelji srpskog naroda i Srbije koji su pod uticajem NATO i Zapada“.

„Posebno zabrinjava video sa scenama obračuna iz filma ‘Dobar, loš, zao’ gde sve vreme stoji logo Kossev a prekida se u momentu kada treba da odjekne pucanj. Ovo nije prvi slučaj ozbiljnog targetiranja i pretnji novinarima portala Kossev i pozivamo nadležne organe da ispitaju sve okolnosti ovog događaja i upućenih pretnji koje ugrožavaju sigurnost svih novinara na Kosovu“, naveli su iz NUNS.

Ocenili su kao „posebno zabrinjavajuće“ što su pretnje tim medijima upućene „nekoliko dana“ nakon objavljivanja spota na društvenim mrežama u kom su targetirani novinari Junajted medije.

„Podsećamo predstavnike vlasti da moraju da reaguju u ovako ozbiljnim slučajevima targetiranja novinara i medija, i da javno osude takvo ponašanje, o čemu je govorila i predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever, koja je juče pozvala Vladu Srbije da javno osudi napade na novinare“, stoji u saopštenju.

(Beta)