Skip to main content

NUNS i NDNV: Tužba Nenada Popovića protiv Krika je zastrašivanje sa pozicije moći

Građani 12. jan 2018.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je smisao tužbe ministra Nenada Popovića protiv Krika, njegovih urednika i novinara – s obzirom na njenu sadržinu – zastrašivanje tog portala sa konačnim ciljem da on odustane od daljeg istraživanja poslova ovog kontroverznog biznismena i visokog državnog funkcionera.

“U zemlji kakva je Srbija, a u kojoj su zakonodavna i sudska vlast dramatično podređene izvršnoj, tužba ministra protiv slobodnih medija uvek može da se shvati kao politički pritisak, pogotovo ako smo u nedavnoj prošlosti bili svedoci mnogobrojnih u najmanju ruku kontroverznih presuda protiv pojedinih medija”, navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a..

Dodaje si da Krik poseduje čvrste argumente za tvrdnje koje je izneo o Popoviću, te da ovaj portal, kao i drugi mediji, mogu pravno zadovoljenje da traže i izvan Srbije, pred Evropskim sudom za ljudska prava. Međutim, napominju da takvi procesi traju dugo i predstavljaju svojevrsno iscrpljivanje medija, dok istovremeno, bogati biznismeni i političari mogu sebi da dozvole da podnose velikih broj tužbi, na taj način ozbiljno ugrožavajući rad medijskih kuća.

“Nosioci javnih funkcija trebalo bi da razumeju da postoji opravdano interesovanje javnosti za njihove poslove, pogotovo ako se radi o izuzetno bogatim i moćnim pojedincima kakav je Nenad Popović. Ukoliko smatraju da su njihova prava ugrožena, oni uvek mogu da koriste predviđene zakonske mehanizme kao što su pravo na odgovor ili ispravku, iako je jasno da im niko ne može zabraniti da koriste i druge zakonske mehanizme za zaštitu svojih interesa”, ukazuju novinarska udruženja.

NUNS i NDNV napominju da je veoma važno da javnost i ekspertske nevladine organizacije nadgledaju ovaj sudski proces, ali i da Krik nastavi sa istraživanjem ovog i drugih važnih slučajeva “koji se odnose na spregu politike i sumnjivog biznisa”.

(Autonomija)