Skip to main content

NSPRS: Novi protest pred Karlovačkom gimnazijom u četvrtak

Vojvodina 20. нов 2023.
< 1 min čitanja

"Sindikat zahteva hitnu reakciju Ministarstva prosvete, smenu Branka Stojkova s mesta direktora Karlovačke gimnazije i usaglašavanje rada te škole s važećim propisima"

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) organizuje protest pod nazivom „sindikat protiv nasilja“ ispred Karlovačke gimnazije u četvrtak 23. novembra, s početkom u 15 časova.

Sindikat je protest najavio zbog, kako tvrdi, nezakonitog ponašanja direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova, koji svesno i namerno uskraćuje radna prava članici NSPRS Jeleni Petrović, profesorki engleskog jezika.

„Protest se organizuje i zbog toga što prosvetne vlasti ni posle štrajka upozorenja održanog 13. novembra nisu smenile Stojkova ili ga privele primeni zakona i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika“, dodaje se u najavi.

Sindikat podseća da je Stojkov u radni odnos primio novog nastavnika, umesto da već zaposlenom uveća fond časova, što mu je izričita obaveza po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

„Zakon i kolektivni ugovor je prekršio svesno jer ga je oštećena nastavnica blagovremeno obavestila da želi dopunu svoje radne norme“, dodaju iz sindikata.

NSPRS zbog toga zahteva hitnu reakciju Ministarstva prosvete, smenu Branka Stojkova s mesta direktora Karlovačke gimnazije i usaglašavanje rada te škole s važećim propisima.

(Autonomija)