Skip to main content

Novosadski univerzitet domain 58. Kongresa amerikanista ICA2025

Vojvodina 20. мар 2024.
2 min čitanja

"Kongres će imati 29 tematskih oblasti, među kojima su i antropologija, arheologija, arhitektura, primenjene nauke, nove tehnologije, ljudska prava, rodne studije"

Međunarodni kongres amerikanista ICA2025 biće održana od 30. juna do 4. jula 2025. godine u Novom Sadu, gde će obeležiti 150 godina od osnivanja, najavljeno je sa Univerziteta u Novom Sadu (UNS).

Kako je precizirano, organizatori tog događaja su Univerzitet u Novom Sadu i njegova četiri fakulteta – Filozofski fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički fakultet i Tehnološki fakultet, kao i Društvo hispanista Srbije.

„Želja nam je da naš kampus, Rektorat i četiri fakulteta suorganizatora budu stecište vrhunske nauke, akademskog suživota, kulturnih programa i razmene znanja i ideja, iz kojih će proizići brojni novi vidovi saradnje i međunarodni projekti“, poručio je rektor prof. dr Dejan Madić.

Ovogodišnji, 58. Kongres amerikanista imaće 29 tematskih oblasti, među kojima su i antropologija, arheologija, arhitektura, primenjene nauke, nove tehnologije, ljudska prava, rodne studije, političke nauke, lingvistika, kulturna baština, međunarodni odnosi, inovacije, turizam, afroameričke studije, Balkan i Amerike, najavljeno je.

Kao jedan od osnovnih povoda za dobijanje kandidature za jedan od najvećih naučnih skupova u istoriji Univerziteta u Novom Sadu, navodi se institucionalna podrška rektora Univerziteta u Novom Sadu, pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, gradonačelnika Novog Sada, ambasadora Argentine, Brazila i Meksika, kao i drugih međunarodnih institucija.

Da bi se uverili da Univerzitet u Novom Sadu raspolaže kapacitetima za realizaciju nekoliko stotina simpozijuma, panela odnosno naučnih sesija i da bi preneli svoja dragocena iskustva novom domaćinu, ovih dana su u posetu Univerzitetu u Novom Sadu došli organizatori prethodnih kongresa ICA, predsednik Glavnog odbora Kongresa amerikanista prof. dr Valter Raudales iz Salvadora i potpredsednik Glavnog odbora Kongresa profesor emeritus Manuel Alkantara iz Španije.

„Misija je uspela. Univerzitet u Novom Sadu i fakulteti domaćini nadmašili su sva naša očekivanja i dobili ocenu 10 od 10“, izjavio je prof. dr Valter Raudales, a profesor Manuel Alkantara je naglasio da će u Novom Sadu biti održan najstariji kongres u istoriji svetske nauke.

Sama kandidatura Univerziteta u Novom Sadu za organizaciju ovako značajnog svetskog događaja predstavljala je izazov, a predstavnici Univerziteta na prošlogodišnjem Kongresu ICA u Brazilu ostavili su bolji utisak od mnogih metropola i većih univerziteta.

(Autnomija)